“Realitat augmentada i realitat virtual en línia amb la digitalització de la indústria”
Entrevista a Xavier Riba, soci director a Innovae
El proper 8 de febrer, convidat per l’ASEITEC, Xavier Riba oferirà una xerrada a empresaris de la CECOT en la que parlarà de realitat augmentada (RA) i realitat virtual (RV) i de com aquesta tecnologia afavoreix l’eficiència i la rendibilitat de les empreses.
Aquestes noves tecnologies, la RA i la RV, i referint-nos a la indústria, poden emmarcar-se dins el que anomenen industria 4.0?
Aquestes dues tecnologies són un dels pilars de la indústria 4.0, ja que ens ajuden a millorar els resultats empresarials gràcies al valor que ens aporten.
Per posar exemples concrets, gràcies a aquestes dues tecnologies, podem accedir de manera més ràpida a les dades de producció escurçant els temps d’aturada de les cadenes de producció. Podem millorar la formació dels treballadors en protocols complexes i resolució d’incidències en entorns perillosos. També podem fer més eficient un procés de manteniment d’actius industrials ja que podem assistir al treballador de manera virtual…
Què és exactament la RA i la RV?
Són dues tecnologies de visualització avançada. La realitat augmentada és una tecnologia que a través de diferents dispositius tipus mòbil, tablet o ulleres, ens superposa informació a la realitat que veiem. D’aquesta manera, per exemple, puc veure un manual pas a pas de com es desmunta un motor, sobre el mateix motor.
La realitat virtual per la seva banda, ens transporta a una recreació digital d’un entorn, aquesta tecnologia no afegeix informació, sinó que ens transporta a un altre entorn. Per exemple, ens permet controlar un sistema SCADA o veure un clon digital de la nostra fàbrica des de l’estranger per visualitzar les dades de producció.
Hem vist aplicacions de RA i RV en el nostre entorn, sobretot en àrees relacionades amb el màrqueting, les vendes i també la formació. Quins són, avui per avui, els àmbits d’aplicació d’aquestes tecnologies dins de la indústria?
Dins de la indústria, són molts els àmbits on estem aplicant aquest tipus de tecnologies.
Com a reforç a la venda. Estem treballant amb els departaments de màrqueting i de sales empowerment de les empreses. En aquest àmbit, realitzem experiències virtuals per mostrar processos en fires, com, per exemple, catàlegs augmentats per ensenyar millor els productes que els nostres clients volen vendre.
Dins l’àrea de producció, estem fent projectes bàsicament en 3 línies:
– Formació de persones: formant en PRL, en protocols específics dels nostres clients i en resolució de incidències.
– Visualització avançada de dades: per millorar la presa de decisions
– Assistència i millora dels manteniments: en aquest àmbit estem instal·lant plataformes que milloren el manteniment preventiu i correctiu tant de la producció en propi com d’actius que venen els nostres clients.
Aquesta nova tecnologia va especialment dirigida a empreses que ja han iniciat la seva transformació digital o, són precisament aquestes aplicacions les que les poden ajudar en aquest camí cap a la digitalització?
Va dirigida a qualsevol tipus d’empresa, des de la que està començant com a la que ja té molt material digitalitzat.
La RA i la RV es dirigeix a sectors industrials concrets?
Es poden aplicar en qualsevol tipus de sector.
Les pimes tenen capacitat, tant de gestió com econòmica, per assimilar aquestes aplicacions?
Sí, i tant. Es poden fer molts tipus de projectes, i en molts rangs pressupostaris. Tenim clients de totes les ‘mides’ obtenint resultats satisfactoris gràcies a l’adopció d’aquest tipus de tecnologies.
Tu que coneixes molt bé l’empresa catalana, quin és, ara per ara, el grau de penetració d’aquestes noves tecnologies?
Des del meu punt de vista, estem encara en una fase inicial on l’empresari està començant a ser conscient de que aquest camí és inevitable; el sector comença a tenir clar que aquest és l’únic camí a recórrer.
Per poder-ho fer, cal que els empresaris (des de dalt de tot) tinguin clar que no s’està apostant per un projecte concret sinó per un canvi de mentalitat.
La indústria 4.0 no va (només) de posar tablets, sensors i recollir dades, sinó que va de transformar la indústria de dalt a baix, transformant també les persones en un canvi de paradigma a l’hora de fer les coses, i els primers que han de fer aquest canvi són els CEOs i càrrecs executius.
A hores d’ara, són moltes les empreses on estem implantant projectes innovadors que milloren aspectes del dia a dia, i amb l’eclosió dels nous dispositius portables (ulleres wearable), el ratio d’acceptació i penetració d’aquest tipus de projectes serà més ràpid i natural, facilitant aquesta transició de l’empresa cap a la seva digitalització.
Per contactar amb Xavier Riba: @xavi_riba
Informació relacionada: Les aplicacions de la realitat augmentada i la realitat virtual a la indústria
- On 18 gener, 2018