Xavier Panés presenta la guia d’actuació de l’empresa davant la insolvència a la seu de Foment
Panés destaca la importància de la guia, en especial per a pimes, per a conèixer els passos a seguir en cas d’insolvència.
La clau per evitar la fallida és la detecció precoç de la insolvència a través d’eines d’alerta primerenca.
HelpEmpresa és el servei creat per Cecot per fer un diagnòstic empresarial complet i prendre mesures per evitar situacions complicades a futur.
Aquest dimarts, 10 d’octubre, s’ha presentat a la seu de Foment del Treball la Guia d’actuació de l’empresa davant la insolvència, impulsada pel Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Registro de Economistas Forenses (REFOR) i la Confederación Española de la Pequeña y Mediana Empresa (CEPYME). La presentació va anar a càrrec de Xavier Panés, president del Consell Territorial de la PIME de Foment i president de la Patronal Cecot, Valentí Pich, president del CGE, Carles Puig de Travy, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya i Bàrbara Pitarque, vicepresidenta segona de REFOR-CG i autora de la Guia.
En la seva intervenció, Xavier Panés va destacar la importància d’aquesta guia, en especial per a les pimes, que representen el gran gruix de la nostra economia i que són les primeres que noten les conseqüències de la situació actual, amb alta incertesa, inflació i pujada de tipus.
Barbara Pitarque, per la seva banda, va destacar que a Espanya s’han produït un total de 5.934 concursos al primer semestre de l’any, un 60% dels quals a Catalunya, Comunitat Valenciana i Madrid, fet que fa indispensable que tant empresaris com ciutadans coneguin quin és el procés i protocol a seguir en casos d’insolvència. L’autora, també va destacar aspectes clau i innovadors de la reforma de la llei concursal con son el llibre tercer dedicat específicament per a microempreses o el concurs sense massa, anteriorment anomenat concurs express. Pitarque va explicar que aquests dos nous procediments ja es poden ja fer online i sense necessitat d’un administrador concursal. Les eines online estan ja disponibles tot i que encara estan en fase de millora.
Reforma de la Llei Concursal
Tal i com recull la Guia, un dels aspectes destacats de la reforma de la Llei Concursal és el que es refereix a l’Exoneració del Passiu Insatisfet (EPI), que ja no es considera un benefici com en l’antiga llei, sinó que es considera un dret del deutor, impulsant així la segona oportunitat per aquell deutor de bona fe, que hagi administrat correctament l’empresa i hagi complert amb els protocols establerts a la llei concursal. Val a dir però, que certs crèdits, en concret els relatius a l’administració pública, tenen una limitació a l’exoneració per valor de 10.000€.
D’altra banda, la reforma de la Llei Concursal també recomana posar el focus en les eines d’alerta primerenca, que han de ser utilitzades de manera recurrent per part dels empresaris per tal de detectar la probabilitat d’insolvència abans de que aquesta sigui imminent o existent. És molt més important prevenir que curar, pel que es recomana fer un diagnòstic periòdic per detectar insolvències abans que succeeixin, per reduir la probabilitat d’insolvència. L’actuació preventiva i preconcursal és clau per evitar la fallida de les empreses i el procés propi d’actuació en aquesta situació.
En aquest sentit, no presentar el concurs en termini o no intentar aprovar un pla de reestructuració pot tenir conseqüències tant per a la viabilitat de l’empresa com per a la qualificació del concurs, pel que es recomana considerar molt bé els tempos del procés. En especial, es posa el focus en la microempresa, que molt sovint acaba gestionant el procés d’insolvència sense seguir el procediment establert, en la denominada “economia submergida concursal”, que pot tenir greus conseqüències per l’empresari.
La llei preveu diverses vies per evitar el concurs de creditors, optant per solucions preconcursals amb un pla de reestructuració per donar continuïtat a l’activitat o un prepack, per vendre la unitat productiva autònoma i que aquesta continuï operant. A més, la normativa actual disposa de procediments extrajudicials per donar solució a situacions d’insolvència.
A l’hora d’afrontar un concurs es recomana preveure els costos abans de sol·licitar-lo, no només els honoraris dels advocats, sinó els aranzels de procuradors i administració concursal o costos de publicació d’edictes, a més dels costos indirectes provocats per la desconfiança que causa la situació en els agents relacionats amb l’empresa.
Tal com comenta Pitarque, queda encara pendent de resoldre l’estatut de l’administrador concursal, actualment en fase de període de consultes fins el 31 d’octubre, i la proposta de directiva d’harmonització d’alguns aspectes del dret d’insolvència.
HelpEmpresa, el servei de Cecot de diagnòstic empresarial
HelpEmpresa, un servei creat a finals de 2021 per la patronal Cecot, vol cimentar una cultura de la prevenció i actuació preventiva per a les empreses del país. El servei s’inicia amb un diagnòstic de la situació de l’empresa, que inclou una revisió del seu model de negoci, l’ecosistema de l’empresa i la situació econòmic-financera, entre d’altres. En base al diagnòstic realitzat, es proposa a l’empresari un dels tres itineraris del servei: consolidació i creixement de l’empresa, reestructuració o tancament honest i ordenat. En qualsevol dels tres itineraris, la persona empresària està sempre acompanyada per assessors especialitzats en matèries diverses com la gestió econòmica, les vendes, el màrqueting, l’estratègia i el model de negoci o la psicologia, entre d’altres.
El servei de HelpEmpresa beu de la metodologia de la xarxa europea Early Warning Europe1, de la qual és Cecot membre fundador, i adapta les bones pràctiques europees a la casuística de l’empresa catalana. La metodologia Early Warning posa el focus en els mecanismes de detecció i alerta primerenca de la insolvència empresarial amb l’objectiu que les empreses puguin avançar-se a dificultats futures. La Cecot és l’únic agent a Catalunya autoritzat per aplicar aquesta metodologia europea d’alerta primerenca. Metodologia que, per altra banda, caldria aplicar a totes les empreses en funcionament per detectar d’avançat problemes futurs encara no aflorats i actuar de manera preventiva abans que el problema sigui manifest i més difícil de gestionar.
HelpEmpresa ha assessorat a més de 700 empreses des de finals de l’any 2021 fins al juny de 2023, de tots els sectors i d’arreu del territori català, sense cap mena de cost pels usuaris, gràcies a la col·laboració amb el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.
Els àmbits de l’administració i les finances (19,10%), estratègia i model de negoci (39,33%), comunicació i màrqueting digital (17,98%) i digitalització i transformació digital (14,61%) han estat les temàtiques amb més demanda per a les empreses a l’hora d’aplicar millores i solucions de futur.
Pel que fa al conjunt d’empreses ateses des de l’inici del servei, els àmbits d’estratègia i model de negoci (33%), administració i finances (29%), comunicació i màrqueting digital (16%) i digitalització i transformació digital (8%) han estat les temàtiques amb més demanda per a les empreses a l’hora d’aplicar millores i solucions de futur.
Documenta relacionats
Consulta aquí la Guia d’actuació de l’empresa davant la insolvència
- On 11 octubre, 2023