El videojoc que ensenya a les empreses a protegir-se contra els ciberatacs
El protagonista és un petit empresari que ha de descobrir quines són les vulnerabilitats de la seva companyia i quina és la millor manera de defensar-se
L’estat espnyol és el tercer país que més ciberatacs pateix, només per darrere del Regne Unit i Estats Units. Es produeixen més de 70.000 a l’any, i aquesta tendència, lluny de revertir-se, va en augment dia rere dia. Les principals amenaces es dirigeixen a les multinacionals i l’Administració pública, però cada vegada són més les petites i mitjanes empreses que pateixen robatoris d’informació i infeccions per virus informàtics. Per lluitar contra aquesta situació, l’Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) està desenvolupant diferents mesures de conscienciació, entre elles la creació d’un videojoc que ensenya a les pimes a detectar les seves vulnerabilitats i l’important que és protegir-se i evitar fugues d’informació.
El protagonista d’Hackend: S’ha acabat el joc, és Max, un petit empresari que s’enfronta a nou situacions que imiten la vida real en què es veu compromesa la seguretat de la seva empresa. Al llarg de les pantalles els jugadors poden descobrir quines són les principals vies d’accés dels hackers en el sistema informàtic del seu negoci i la importància de, per exemple, canviar les claus de forma habitual, invertir en antivirus o no connectar-se a xarxes wifi sense protecció.
Cada missió que es presenta simula una situació en el dia a dia d’una pime: l’elaboració d’un pressupost, l’ús del correu electrònic i la presentació d’un producte en un congrés, entre d’altres. La companyia pateix atacs com el robatori de la base de dades de clients, s’infecta amb un troià, accedeixen als seus sistemes sense permís i reben càrrecs al banc sense haver comprat res. En cada cas el jugador haurà d’identificar el que ha fallat, posar remei i capturar al hacker.
Aquest joc ha rebut el premi al millor serious game de l’any al Fun & Serious Game Festival de Bilbao. Està disponible tant en una versió web com per a smartphones i ordinadors de Windows i Mac.
Es tracta d’una aventura gràfica molt intuïtiva que té com a objectiu principal conscienciar els petits empresaris de la importància de protegir-se davant els ciberatacs. Els experts asseguren que les pimes encara no han entès els riscos del ciberespai i que viuen alienes als atacs “tot i que les seves conseqüències poden ser imprevisibles per als seus comptes de resultats i la seva reputació”. El problema no és la inversió econòmica o la manca de recursos tecnològics, sinó que moltes empreses encara no veuen la necessitat d’escudar.
Els atacs a empreses tenen cada vegada conseqüències més nefastes. A Espanya les pèrdues anuals només per robatoris d’informació arriben als 482 milions d’euros, segons un estudi de 2013 del fabricant d’antivirus Symantec. A això cal afegir els sabotatges a la xarxa, accessos sense autorització, descobriment i revelació de secrets i falsificació de documents, que són altres delictes cada vegada més comuns.
Font de la informació: El Pais, M. Victoria S. Nadal
- On 29 gener, 2017