La UE obre convocatòria per adjudicar 1.130 milions en projectes innovació
La Unió Europea (UE), els seus Estats membres i el sector privat han presentat la primera convocatòria per adjudicar 1.130 milions d’euros de fons públics als millors projectes que contribueixin a millorar la vida dels ciutadans i impulsar la competitivitat europea en diversos àmbits.
Aquest muntant serà complementat amb una quantitat similar procedent de socis privats, ha precisat la Comissió Europea (CE) en un comunicat.
La Comissió va proposar fa un any mobilitzar fins a 2020, al costat dels Estats membres i la indústria, 22.000 milions d’euros en associacions públic-privades d’investigació per impulsar projectes que fomentin la competitivitat i millorin la qualitat de vida dels europeus.
Les set associacions impulsades ara en l’àmbit dels medicaments innovadors, l’aeronàutica, els serveis ferroviaris, les bioindústries, les piles de combustible i hidrogen i l’electrònica comptaran amb la major part d’aquest pressupost, una inversió total de 19.500 milions d’euros a al llarg dels propers set anys.
L’aportació de la UE ascendirà a 7.300 milions d’euros, que faran de “palanca” perquè el sector privat i els Estats membres mobilitzin una contribució de 12.200 milions, segons els càlculs de Brussel · les.
La crida que ha fet la UE a participar en aquestes iniciatives, a través d’una conferència a Brussel·les celebrada el dimecres 9 de juliol, està obert a empreses, pimes, universitats o organitzacions dedicades a la investigació.
Els millors projectes seran seleccionats perquè rebin finançament a través d’aquest programa, va subratllar la CE.
L’Executiu comunitari va explicar que el programa “medicaments innovadors” desenvoluparà la pròxima generació de vacunes, medicines i tractaments com els nous antibiòtics, mentre que la iniciativa “cèl·lules de combustible i hidrogen” accelerarà la introducció en el mercat de tecnologies netes i eficients en els àmbits de l’energia i el transport.
La programa “cel net” ajudarà a fabricar avions que emetin menys emissions de CO2, mentre que “SESAR 2020” millorarà la gestió del trànsit aeri i, “Shift2Rail”, la dels serveis de trens.
Finalment, la iniciativa “bioindústries” buscarà combinar els recursos naturals renovables i les tecnologies per crear productes quotidians més ecològics, i el programa sobre “components i sistemes electrònics per al lideratge europeu” (ECSEL) intentarà impulsar les capacitats de fabricació electrònica de la UE.
- On 10 juliol, 2014