Les tecnologies que farem servir al 2027
El Future Industry Congress, organitzat per Eurecat amb el patrocini de Telefònica, la Generalitat de Catalunya i Mittum, i amb el suport d’ACCIÓ, va acollir, el passat 21 de juny al CaixaForum, una vintena d’experts tecnològics que van explicar les principals tecnologies que es faran realitat durant la propera dècada i que canviaran la manera com treballen les empreses i com ens relacionem amb el món digital.
Durant l’acte es va subratllar que el món empresarial ja està canviant gràcies a tecnologies com l’Internet de les Coses o el Big Data, i també per les necessitats en ciberseguretat que aquestes tecnologies estan creant.
Un mercat que es multiplicarà per deu
Les tecnologies cervell-ordinador van ser el principal tema de debat del congrés. De fet, el consorci europeu BNCI Horizon 2020 ha indicat que la seva importància anirà augmentant en el camp de la salut i enlloc d’utilitzar-se només en pacients amb grans discapacitats com actualment, s’incorporaran en el tractament de discapacitats lleus, malalties neurodegeneratives o en rehabilitació motora i cognitiva.
En aquest sentit, es van destacar tecnologies que ja existeixen, com BackHome, que permet llegir els impulsos cerebrals de pacients que ha patit un ictus, o el projecte InnoBrain, desenvolupat per Eurecat i l’Institut Guttmann, per millorar la rehabilitació cognitiva.
A més, aquestes tecnologies també es podran aplicar en altres camps, com els videojocs o l’educació.
Catalunya, referència internacional
El director de l’estratègia SmartCat, Daniel Marco, va posar sobre la taula el potencial de Catalunya per convertir-se en un territori de referència en la recerca del 5G, una altra de les tecnologies que es van debatre a la jornada. Marco va destacar que més de la meitat dels projectes europeus de recerca en 5G tenen presència catalana. Aquest fet a permet posar Catalunya en les posicions capdavanteres de la Indústria 4.0, un canvi tecnològic i empresarial que inclou l’Internet de les Coses o el Big Data.
Per altra banda, el Future Industry Congress també va tenir espai per als materials avançats, com per exemple l’electrònica impresa. Aquesta tecnologia permetrà implementar-la en qualsevol material, fins i tot la pell, per poder sensoritzar objectes.
Premis Eurecat
El congrés també va servir per lliurar els premis Eurecat en les següents categories:
- Projecte Rellevant: Robot Aeri per a la Inspecció del Clavegueram ARSI.
- Centre Investigador Innovador: Oficina de Recerca i Innovació de l’Institut Guttmann.
- Institució Innovadora: Universitat Rovira i Virgili.
- Empresa Col·laboradora: Ordesa.
També es va lliurar un reconeixement al periodista Albert Cuesta per la seva tasca de divulgació tecnològica.
- On 27 juny, 2017