El sector TIC català gaudeix de bona salut segons el Baròmetre 2015
El document va ser presentat per CTecno i revela el bon estat de salut del sector a Catalunya, que continua creixent a bon ritme tot i que ha d’afrontar alguns reptes.
El sector TIC català gaudeix d’una salut de ferro. Aquesta és la principal conclusió del setè Baròmetre del Sector Tecnològic a Catalunya 2015, que el CTecno va presentar el passat 9 de juliol davant de més d’un centenar de professionals del sector, en un acte introduït per Jordi W. Carnes, president de l’entitat organitzadora.
Entre d’altres factors, el Baròmetre indica que el sector ha guanyat en internacionalització i ocupació. A més, el Big Data i l’IoT són els camps on les empreses més creixeran en els futurs mesos a Catalunya.
De totes maneres, l’estudi també ha posat el focus en la necessitat de millora en l’educació TIC des de la infància, de la gestió del talent que s’atrau i de la presència de la dona en aquest sector.
Prova de la bona salut del sector, és que el Baròmetre ha aconseguit un nou rècord en l’abast de la mostra, que ha augmentat un 80% en els últims dos anys. En concret, ha arribat a 800 empreses, 500 de les quals pertanyen a l’oferta tecnològica i la resta a la demanda de serveis TIC.
Pere Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat, va obrir la jornada subratllant la importància per al sector d’esdeveniments com el Mobile World Congress, que estimulen el creixement tecnològic a Catalunya. En aquest mateix sentit es va expressar Josep M. Marquès, director executiu de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona; que va posar l’accent en la importància dels ecosistemes tecnològics per atraure capital, talent, empreses i emprenedors.
Per la seva banda, Artur Serra, director adjunt i responsable internacional de la Fundació i2CAT va destacar que Catalunya hauria d’adoptar el model Hight Tech per obtenir veritables avenços en el programa SmartCat, i va recomanar la creació d’una plataforma col·laborativa conjunta per als serveis TIC catalans.
Jordi Puigneró, director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, va tancar l’acte assegurant que les TIC són un element de competitivitat fonamental al qual no es pot renunciar.
LES DADES
El nombre d’empreses en el sector tecnològic segueix amb la seva tendència creixent, situant-se en prop de gairebé 12.000 al conjunt del sector a finals del 2014, de les quals gairebé 5.000 tenen un o més assalariats, segons les dades aportades per l’INE (Institut Nacional d’Estadística). Pel que fa a l’ocupació, el sector tecnològic dóna feina a gairebé 88.000 persones a Catalunya segons les dades de l’Enquesta de Població Activa del quart trimestre de 2014, amb un increment en l’ocupació del 1,7% respecte a l’any anterior. Tot i aquestes dades positives, la facturació del sector ha patit un descens al llarg dels anys de crisi.
Les dades de la investigació de mercat realitzada per aquest Baròmetre, recollides a principis de 2015 i en què han participat més de 500 empreses tecnològiques, mostren que el sector es valora de manera positiva. Un any més s’observa un increment en la valoració sobre la percepció general de la situació del sector tecnològic, que se situa en 6,4, molt per sobre el 4,7 que va obtenir el 2008.
Les bones perspectives del sector es reflecteixen també en la contractació i els recursos humans. Un 43,5% de les empreses del sector ha augmentat la seva plantilla al llarg del 2014, mentre tan sols un 12% l’ha reduïda. És a les empreses internacionalitzades on més incideix aquest creixement de manera significativa, ja que en aquest segment són un 58% les empreses que han augmentat els seus treballadors.
Tot i això, els principals frens que detecta el sector, en línia amb el reflectit en Baròmetres anteriors, són: l’escala del mercat actual de negoci, l’estructura del teixit empresarial de petita i mitjana empresa i la manca de compra innovadora per part de les administracions.
Pel que fa a la inversió en recerca, la xifra d’empreses del sector tecnològic que realitzen inversió en R+D+i es manté al voltant del 90% i són les empreses internacionalitzades les que de manera més significativa tenen previsió d’augmentar el seu pressupost en recerca.
La mobilitat és, un any més, una àrea d’interès prioritari per a les empreses tecnològiques catalanes, juntament amb la informàtica distribuïda i cloud computing i, a més, ho continuaran sent en el futur. Tot i que les elevades expectatives de realitzar projectes que es detectaven al Baròmetre de 2014 en aquestes àrees, juntament amb big data, no s’han realitzat encara, les empreses TIC catalanes continuen veient en aquestes quatre tecnologies i les seves aplicacions associades grans expectatives de creixement de cara a l’any 2015.
La internalització continua sent un element important de creixement per a les empreses catalanes i, el 2014, se situen en gairebé el 68% el nombre d’empreses que han tingut experiències d’internacionalització. Es manté també la tendència a consolidar aquestes iniciatives, més enllà d’experiències esporàdiques.
Com a factors facilitadors de la internacionalització, les empreses destaquen el fet de comptar amb professionals amb experiència, mentre que la manca d’informació Baròmetre del sector tecnològic sobre els mercats potencialment interessants i el clima econòmic es mantenen com les principals barreres a la internacionalització. Pel que fa a les zones prioritàries d’internacionalització, Llatinoamèrica segueix sent el destí prioritari, seguit de la UE15.
El sector valora de manera molt positiva, amb un 7,1, l’impacte que té la marca Barcelona en el sector TIC català, mentre que la valoració de l’impacte positiu de la Mobile World Capital és del 6,3. En aquest sentit, destaca el desconeixement que té el sector de les iniciatives que realitza la Mobile World Capital (a banda del Mobile World Congress). 4YFN és l’esdeveniment més valorat i un dels que més s’hauria de potenciar en el futur, juntament amb els programes mHealth, Smart Living, mSchools, i el d’Emprenedoria i Innovació.
En el conjunt del sector, les perspectives quant a facturació són optimistes i gairebé un 56,8% de les empreses declara que ha tingut creixements de facturació el 2014, enfront el 15% que encara ha vist reduïda la seva facturació. En aquest sentit, també són les empreses internacionalitzades les que de manera més nombrosa declaren haver tingut augments de facturació el 2014. Per altra banda, la valoració de la situació financera que fa el sector s’eleva fins a 7,1.
Per aquest Baròmetre s’ha enquestat també a més de 300 empreses de la demanda tecnològica, amb l’objectiu d’avaluar les seves prioritats i la percepció que tenen sobre el sector. En aquest sentit, destaca el fet que creix el nombre d’empreses amb intenció d’augmentar el seu pressupost tecnològic i, de cara a 2015, ja són gairebé la meitat de les empreses catalanes les que mostren intencions en aquest sentit. A més a més, les empreses catalanes reflecteixen la importància de les TIC en els seus plans estratègics. Més d’un 70% consideren madur el sector TIC català, millorant també la seva percepció.
En relació al DAFO, el sector, compost per molta empresa petita i mitjana i amb manca de grans empreses tractores, destaca la seva feblesa estructural. També destaca la precarització dels salaris i la baixada de marges que s’ha produït al llarg de la crisi econòmica, així com la carència de certs perfils professionals específics (com programadors).
Com a fortaleses principals el sector apunta el seu compromís creixent amb la internacionalització, així com el bon posicionament en àrees de referència (com smart cities). Es destaca també la millora de la situació financera de les empreses del sector, així com un ecosistema formatiu d’alt nivell que es tradueix en excel·lents professionals.
En l’àmbit de les amenaces, es fa palesa la poca presència de la dona, tant als estudis universitaris propis del sector, com en llocs de responsabilitat empresarial. Així mateix, es percep una fuga de talent en l’àmbit tecnològic alhora que les TIC van perdent interès per als joves. La manca d’un ecosistema de transferència tecnològica o la feble activitat de capital risc al territori són altres dels factors que amenacen el sector.
Com a oportunitats es destaca especialment el paper que juga la marca Barcelona com a element positiu associat a la creativitat i la innovació, alhora que pot facilitar l’exportació d’experiències d’èxit desenvolupades a Barcelona arreu del món. Així Baròmetre del sector tecnològic destaca l’arrencada de les inversions tecnològiques que durant la crisi havien estat aturades, així com el creixent interès per les tecnologies associades a la transformació digital.
Finalment, i per tal de contribuir a la transformació digital i a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, el CTecno ha identificat sis reptes que s’han d’enfrontar:
1. millorar la col·laboració;
2. abordar l’educació en tecnologia;
3. aplicar les claus de la transformació digital al propi sector TIC com a palanca per a transformar la resta de sectors;
4. consolidar la internacionalització i la percepció d’un mercat global;
5. impulsar la recerca i la transferència tecnològica;
6. implicar l’Administració com a element innovador i de suport al sector
- On 13 juliol, 2015