El sector de la ciberseguretat a Catalunya genera 820 milions d’euros i gairebé 7.000 treballadors
L’informe destaca que els canvis provocats per la pandèmia, com l’impuls del teletreball o el comerç electrònic, han comportat un augment dels ciberatacs i, per tant, de la necessitat d’introduir solucions de seguretat. Es calcula que aquest 2021 hi haurà un ciberatac a escala mundial cada 11 segons, una dada que ha augmentat significativament els últims anys, ja que el 2016 la mitjana era de 40 segons.
A Catalunya hi ha 361 empreses que es dediquen al sector de la ciberseguretat que generen una facturació de 820 milions d’euros i ocupen 6.900 treballadors. És una de les principals conclusions d’un estudi d’ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Coneixement- i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya del Departament de Polítiques Digitals i Administracions Publiques que analitza l’estat d’aquest sector a Catalunya.
L’estudi, presentat aquest dijous al matí en un acte amb empreses del sector, defineix la ciberseguretat com el conjunt de mesures físiques, lògiques i administratives destinades a la protecció digital de les empreses, persones i els sistemes (dispositius, aplicacions o dades) davant d’atacs digitals. Pots consultar l’informe en aquest enllaç.
Les empreses d’aquest sector a Catalunya són principalment pimes (83%), mentre que un 13% del total són startups i un 29% són exportadores. L’estudi també subratlla que gairebé un 56% de les empreses factura més d’1 milió d’euros i el 23% més de 10 milions d’euros, mentre que prop d’un 15% de les empreses del sector de la ciberseguretat a Catalunya tenen presència de dones als consells d’administració, per sobre de la mitjana europea.
La ciberseguretat i la Covid-19
La pandèmia provocada per la Covid-19 ha impulsat canvis sobre la realitat dels ciutadans i ha accelerat també la transformació digital de les empreses, moltes de les quals han vist el teletreball com la clau per continuar la seva activitat econòmica. A més, en un escenari de reducció de la mobilitat, el consum d’internet també ha augmentat. Els ciutadans han fet més ús del comerç electrònic, mitjans de comunicació digitals i xarxes socials, o de les operacions bancàries a distància; un context en què s’accelera la necessitat d’introduir eines per garantir la seguretat en l’àmbit digital.
Això ha tingut un efecte en els ciberatacs, que l’FBI calcula que s’han incrementat un 400% des de l’origen de la pandèmia, segons es recull a l’informe. L’estudi també subratlla que el 51% d’aquests ciberatacs són deguts a l’augment del teletreball. En aquest sentit, es calcula que l’any 2021 hi haurà un ciberatac a escala mundial cada 11 segons, una dada que ha augmentat significativament els últims anys, ja que el 2016 la mitjana era de 40 segons. L’energia, el sector públic i la indústria manufacturera han estat els sectors que més ciberatacs han rebut en el darrer any, mentre que els proveïdors de la salut també se n’han vist perjudicats en el context de la pandèmia.
A escala global, el 79% de les empreses preveu un augment en la despesa en ciberseguretat a curt termini, ja que tres de cada quatre empreses esperen un augment dels ciberatacs, segons es desprèn de l’informe.
Tendències i aplicacions sectorials
D’acord amb l’estudi, alguns dels sectors en els quals la ciberseguretat està tenint i tindrà més aplicacions són la indústria, la mobilitat, els serveis financers, les assegurances, la salut, l’e-commerce, l’educació, les administracions, les xarxes socials, l’educació i les smart cities, entre d’altres. Així, es descriuen aplicacions en àmbits com la protecció de dispositius intel·ligents, la seguretat en operacions de fintech, la detecció del frau en la banca i les assegurances; la protecció de sistemes de comunicació per satèl·lit i dels vehicles autònoms i connectats; la protecció de les dades dels clients del comerç digital o l’eHealth, per exemple.
La ciberseguretat a escala internacional
El mercat de la ciberseguretat es concentra principalment als Estats Units, amb el 77% de les empreses líders a escala mundial, segons es recull a l’estudi. Pel que fa a la resta de països, destaquen Israel, el Regne Unit i el Canadà.
En aquest sentit, segons Orbis Research, el mercat de ciberseguretat tindrà un valor d’uns 164.000 milions de dòlars el 2024, com a conseqüència, en gran mesura, de l’augment del teletreball. Les àrees que més creixen aquest 2020 al món són la seguretat cloud (+33,3% respecte al 2019), les solucions de seguretat de les dades (+7,2%) i la seguretat de les aplicacions (+6,2%). També se subratlla que el nombre de patents atorgades en l’àmbit de la ciberseguretat ha augmentat una mitjana del 20% anual des de 2015.
D’altra banda, l’estudi també parteix de la definició de la European Cybersecurity Organization (ESCO) a l’hora d’identificar els proveïdors de productes, consultoria i serveis de ciberseguretat a Europa segons cinc àmbits de capacitat principals: identificar (desenvolupar la infraestructura de ciberseguretat per gestionar els riscos), protegir (solucions per a la reducció de l’impacte dels atacs, garantir la seguretat i el rendiment dels sistemes informàtics), detectar (mesures per identificar l’aparició de ciberatacs), respondre (actuar adequadament sobre els incidents detectats) i recuperar (restaurar les capacitats o els serveis afectats a causa d’incidents cibernètics). Segons aquests paràmetres, el document conclou que les empreses de ciberseguretat amb presència a Catalunya estan principalment especialitzades en la capacitat de protegir, mentre que les solucions per realitzar còpies i emmagatzematge de seguretat són els productes i serveis que més ofereixen.
- On 22 abril, 2021