Resposta massiva de la ciutadania i el sector TIC a la crida del Govern per donar solucions als reptes socials provocats per la crisi de la COVID-19
100 equips integrats per més de 300 persones s’inscriuen a la hackató organitzada pel Departament de Polítiques Digitals i la Fundació i2CAT, que assoleix 176 necessitats registrades per la ciutadania i gairebé 1.700 vots
Entre les necessitats més votades hi ha la reactivació del comerç de proximitat, l’aprovisionament per a famílies en risc, els drets ciutadans per al desconfinament i els recursos digitals per a alumnes i professors.
La ciutadania i les empreses, emprenedors i startups del sector TIC s’han bolcat aquest cap de setmana en la Hackovid, la hackató que va engegar divendres el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública amb la col·laboració de la Fundació i2CAT i la Mobile World Capital Barcelona per promoure la participació de ciutadania i sector TIC en la identificació i solució mitjançant eines digitals innovadores als reptes socials relacionats amb el confinament i postconfinament per la crisi de la Covid-19.
Així, fins a 100 equips de programadors i desenvolupadors, amb més de 300 integrants, i més de 50 mentors, s’han inscrit durant aquest cap de setmana per participar a la Hackovid. A partir d’avui i durant tota aquesta setmana (del 6 al 12 d’abril), els equips participants podran aportar solucions basades en serveis web o apps mòbils per donar resposta a les necessitats exposades per la ciutadania.
Durant la fase de participació ciutadana, a la hackató s’hi han registrat 176 necessitats socials relacionades amb el confinament i postconfinament, que han estat valorades amb un total de 1.665 vots. D’entre aquests reptes, l’organització de la hackató ha seleccionat les 20 necessitats més votades i recomana als equips participants que treballin les seves solucions per donar-hi resposta perquè són les que interessen més a la ciutadania.
Entre aquestes 20 necessitats més votades destaquen la reactivació del comerç de proximitat; l’aprovisionament d’aliments per a famílies en risc; els drets ciutadans per al desconfinament; i els recursos digitals, com ara eines de vidoeconferència, per a alumnat i professorat.
El Departament de Polítiques Digitals publicarà les diferents solucions presentades en un espai (market) perquè la ciutadania pugui fer-ne ús i identificarà aquelles solucions que puguin integrar-se com a servei dins de l’app ConfinApp. A més, les 5 solucions més innovadores i amb més impacte social obtindran un premi en metàl·lic perquè els seus dissenyadors puguin seguir desenvolupant-les i impulsar-ne la seva implementació.
En aquest sentit, Mobile World Capital Barcelona, a través de Digital Future Society, dona suport a la Hackovid aportant la xarxa de mentors que acompanyaran els equips durant la fase competitiva i amb un premi especial de 5.000 € a la solució tecnològica que més valor ofereixi als col·lectius de risc d’exclusió social. En molts casos, aquests col·lectius afronten situacions de falta d’accés a recursos de primera necessitat; risc i sobreexposició davant situacions d’emergència; falta d’accés a informació i/o desinformació; aïllament i solitud; necessitat de suport logístic, personal o terapèutic; o exclusió digital.
Tota la informació sobre la Hackovid es pot trobar a hackovid.cat i a l’app ConfinApp (confinapp.cat)
- On 6 abril, 2020