Quins beneficis obtindran les pimes dels fons europeus?
Les ajudes públiques subvencionaran l’anomenada “motxilla digital”
La sortida europea de la crisi econòmica provocada per la pandèmia de la covid-19, es canalitzarà a través dels fons europeus NextGenerationEU. Aquests fons mobilitzaran, en els pròxims anys, un pressupost de 750.000 milions d’euros. L’objectiu és propiciar una veritable modernització de l’economia continental basada en dos eixos: sostenibilitat i digitalització. I les pimes estaran en el centre d’atenció.
A l’estat espanyol, la inversió s’ha plasmat en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb el qual el Govern pretén obtenir per al país i les seves empreses 70.000 milions d’euros de transferències directes i a fons perdut durant el període 2021-23. Addicionalment, també es podran activar altres 70.000 milions que arribarien en forma de préstecs.
Transició ecològica i digitalització
Els dos objectius prioritaris als quals aniran a parar aquests fons públics seran la transició ecològica (40% del total) i la digitalització (29%). D’aquesta manera, la UE i el Govern intentaran, d’una banda, accelerar la descarbonització de l’economia, per a dependre cada vegada menys dels combustibles fòssils que estan darrere de l’efecte d’hivernacle.
I, per un altre, impulsar la digitalització, que serà clau per a qualsevol sector productiu en el futur i que ha permès a companyies i institucions continuar operant en els pitjors moments de la pandèmia. D’altra banda, el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, també destinarà fons a projectes que afavoreixin la cohesió social i territorial, i la igualtat de gènere.
Ja per sota d’aquests grans objectius, el Pla s’ha marcat 10 “polítiques palanca” que hauran de tenir en compte aquells projectes que optin a rebre inversions públiques. Entre elles està el desenvolupament de l’administració, la modernització del sistema fiscal, l’impuls a la Formació Professional i de les competències digitals de la població o la modernització i digitalització de les empreses.
I completant l’escenari, s’han dissenyat fins a 20 programes tractors o transversals que podran afectar diverses indústries i sectors productius. El més important és el de mobilitat sostenible, que podria arribar a acaparar més de 13.000 milions d’euros. Seguit pel de rehabilitació d’habitatge i regeneració urbana, dotat amb 6.800 milions.
Més de 4.000 milions per a les pimes
La petita i mitjana empresa és un actor fonamental, i el seu pes en l’economia és més rellevant. De fet, més del 99% del teixit empresarial espanyol (si s’atén el nombre d’empreses) es pot considerar pime (companyies de menys de 250 empleats).
La pime també representa dos terços del PIB total del país i un 75% de l’ocupació. Per això, el quart programa tractor per volum de fons mobilitzats és el de digitalització de pimes, dotat amb més de 4.000 milions d’euros. A més, entre les 10 polítiques palanca dissenyades per a transformar l’economia estan la modernització del teixit industrial i la petita empresa, la recuperació del turisme, que és un sector molt pime, i l’impuls als emprenedors. És a dir, en el focus de les ajudes públiques, les petites companyies estan gairebé sempre les petites companyies.
El govern espanyol s’ha marcat com a objectiu que al fet que almenys un milió de petites i mitjanes empreses, que serien aproximadament un terç del total, rebin ajudes per a la digitalització dels seus negocis durant els pròxims tres anys. Per a això rebran el que es coneix com a “motxilla digital”, consistent en paquets de solucions informàtiques per a guanyar presència en internet, obrir botigues en línia o fer màrqueting digital, entre altres coses.
Programa Digital Toolkit
Aquest esforç de digitalització es concentra sobretot en el Programa Digital Toolkit, que compta amb 3.000 milions d’euros per a les subvencions d’aquests paquets, i que també promou la implantació de logística i magatzems digitals per a les petites empreses, així com la capacitació de directius i empleats, la contractació d’experts en transformació digital i la subvenció de bons de connectivitat i ciberseguretat.
Per a facilitar l’execució d’aquests programes, el Govern reformarà el programa i el portal AceleraPyme, convertint-lo en el hub de referència per a oferir serveis de suport a la digitalització de pimes i autònoms. A través d’aquest portal es podrà accedir a eines i serveis bàsics orientats a la sensibilització, l’assessorament i el suport al llarg de tot el procés de digitalització, en funció de les seves necessitats.
Les empreses podran accedir a AceleraPyme tant des d’una plataforma digital, com a través d’una xarxa de més de 100 oficines en col·laboració amb les Cambres de Comerç. Així mateix, per a tenir coneixement d’aquestes ajudes, els petits empresaris comptaran amb equips experts en els bancs o a través de les seves pròpies gestories.
Podeu llegir l’article complet en COMPUTING
- On 6 setembre, 2021