S’enlaira amb èxit el primer nanosatèl·lit de la Generalitat
El primer nanosatèl·lit de la Generalitat ja és a l’espai. L’enlairament es va fer ahir dilluns, 22 de març , 22 de març, a les 7:07 h (hora catalana), des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan. El llançament s’ha produït tal com estava previst, a bord d’un coet Soyuz 2, que ha assolit la seva òrbita destí. A diferència dels grans satèl·lits geostacionaris, que es troben a quasi 36.000 quilòmetres d’alçada, aquest està situat en una òrbita baixa, a 500 km del nostre planeta.
Batejat amb el nom d’“Enxaneta” pels infants de Catalunya, aquest és el primer dels nanosatèl·lits que el Govern de la Generalitat posarà en òrbita en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, una aposta per la nova economia de l’espai com a sector de futur i de generació de llocs de feina.
L’”Enxaneta” és un CubeSat de 3 unitats. Té una mida aproximada d’una capsa de sabates i pesa prop de 10 kg. Viatja a una velocitat d’uns 7 km per segon i dona una volta completa a la Terra cada 90 minuts. Abans de començar a donar servei, tindrà un període de calibració d’unes 3 o 4 setmanes.
El nanosatèl·lit passarà per sobre de Catalunya dues vegades al dia i totes les dades que reculli al seu pas les transmetrà a la Ground Station (estació terrestre) ubicada a l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM), que es troba a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, i està gestionada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). Les dades seran explotades inicialment pels departaments de la Generalitat, amb la voluntat, a posteriori, d’obrir-les a universitats, centres de recerca, centres tecnològics i empreses.
Desplegarà serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses
L’“Enxaneta”, que ha estat desenvolupat per les empreses Open Cosmos i Sateliot a través d’un contracte licitat per l’IEEC, desplegarà serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses amb cobertura 5G. D’aquesta manera permetrà la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori català, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.
Això permetrà, entre d’altres aplicacions, monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua arreu del territori per millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua; el seguiment i protecció de la fauna salvatge; la recepció de dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots; el monitoratge de moviments del sòl per preveure desastres naturals i el monitoratge de ramats i de conreus per detectar malalties i definir estratègies més eficients.
El satèl·lit operarà per un període de 3 o 4 anys i després es forçarà la seva reentrada a l’atmosfera i posterior desintegració.
L’enlairament l’han seguit en directe des de CosmoCaixa el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, acompanyat del director de l’IEEC, Ignasi Ribas; la investigadora del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i col·laboradora de l’IEEC, Mariona Bàdenas; l’enginyera i colider de Women in Aerospace Europe, Mireia Colina, i l’investigador i professor de la UPC, Miquel Sureda.
El llançament s’ha pogut seguir en directe i en obert a través del web ensposemenorbita.cat.
- On 23 març, 2021