Presentació de l’Informe 2016 de l’Observatori del Risc
El passat 16 de desembre l’Institut d’Estudis de la Seguretat (IDES) va presentar l’Informe 2016 de l’Observatori dedicat a analitzar la Ciberseguretat a Catalunya. L’acte el va presidir Jordi Puigneró, secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital. També va comptar amb la participació de Ramon Palacio, director de l’Observatori del Risc i el filòsof Josep Maria Terricabras, entre d’altres personalitats.
Jordi Puigneró va explicar que el 64% de catalans usuaris d’Internet asseguren que en algú moment ha patit incidències de ciberseguretat. Empreses i governs també han estat víctimes d’aquests atacs i, en aquest sentit, Puigneró va avançar que durant el primer semestre del 2017 està previst que el govern treballi en la llei de ciberseguretat.
El director de l’Observatori del Risc, Ramon Palacio, va assenyalar que la ciberseguretat és un concepte que afecta a molts àmbits i que per això cal analitzar-la profundament i evitar incidències. Per aquesta raó l’IDES ha elaborat un informe a mode de diagnòstic de la situació i està previst fer un Observatori permanent sobre ciberseguretat amb la col·laboració d’institucions públiques i privades i amb el recolzament del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya.
Per la seva banda, el filòsof i eurodiputat Josep Maria Terricabras va reflexionar sobre qüestions d’ètica i llibertat en la societat digital actual. Per a Terricabras si la seguretat se’ns acaba menjant les llibertats, els terroristes ja han guanyat i va afegir que disposar de molta informació no garanteix la seguretat, i que no hi ha una causa-efecte entre aquests conceptes. “La informació és important, però no decisiva i per tant ha de ser selectiva”. “Els mllors controls de la informació, han estat trencats moltes vegades”, va afirmar. “La seguretat i la informació nomes tenen sentit quan protegeixen les llibertats”.
- On 22 desembre, 2016