Els premis DonaTIC 2016 reconeixen la feina de sis dones referents a les TIC
La consellera de la Presidència, Neus Munté, va presidir l’entrega de la segona edició dels Premis DonaTIC, que tenen la intenció de reconèixer i fomentar el paper de les dones en un sector que té la necessitat d’incorporar-ne més.
Els premis d’aquest any, impulsats per la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital i Tertúlia Digital, amb la col·laboració de l’Observatori Dona, Empresa, Economia, han estat:
- Categoria Divulgadora a Therese Jamaa, directora general de GSMA i responsable de Mobile World Capital Barcelona.
- Categoria Estudiant TIC a Patricia Sampedro, estudiant d’Enginyeria Informàtica a la UPC i guanyadora del premi Anita Borg Scholar de Google.
- Categoria Dona TIC revelació a Clara Granell, investigadora formada a la Universitat Rovira i Virgili actualment realitzant el post-doctorat a la Universitat de North Carolina dels Estats Units.
- Categoria Acadèmica/Investigadora a Montserrat Batet, docent i investigadora de la Universitat Rovira Virgili.
- Categoria Professional a Anna Moreu, directora de consultoria a Oracle Ibèrica.
- Categoria Emprenedora a Carlota Pi Amorós, cofundadora de la companyia comercialitzadora d’energia verda HolaLuz.
A més, es van atorgar tres mencions especials:
- Menció especial en la categoria Divulgadora a Toñi Herrero i Carmen Jané, fundadores de Gadwoman, la primera revista femenina sobre tecnologia.
- Menció especial en la categoria Dona TIC Revelació a Laia Subirats, investigadora al centre tecnològic Eurecat.
- Menció especial en la categoria Professional a Cristina Estavillo, responsable de Recerca i Desenvolupament a Hewlett-Packard.
En el seu discurs, la consellera Munté va lamentar que tot i que el sector TIC “creix a una velocitat vertiginosa, la participació de les dones hi és molt minsa”, un missatge que també van repetir les premiades.
Munté va subratllar que el Govern és conscient d’aquest fet i que té “el compromís de potenciar el paper de les dones a les TIC en benefici del sector, del país i de les pròpies dones”. En aquest sentit, la consellera va recordar que la recent actualització de l’estratègia SmartCAT s’hi ha inclòs el pla DonaTIC.cat, que vol millorar la promoció de les dones dins del món TIC.
Un dels punts clau del pla DonaTIC.cat serà mostrar a les alumnes d’ESO que els estudis tecnològics i d’enginyeria també tenen un fort component social i fugir dels estereotips que s’han creat entorn d’aquestes carreres.
Pacte Nacional per a la Societat Digital
L’acte també va servir per a que el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, Jordi Puigneró fes un resum de l’any 2016 en clau TIC. A més de la redacció de la Llei de creació de l’Agència Catalana de Ciberseguretat, Puigneró també va destacar que el sector TIC només té un 5,2% d’atur entre els seus professionals i que, actualment, dóna feina a més de 84.000 persones a Catalunya.
A més, Puigneró va presentar el Pacte Nacional per a la Societat Digital, que convida a Govern, diputacions, ajuntaments i entitats del sector a treballar conjuntament per fer de Catalunya un país de referència a nivell internacional.
En aquest sentit, el Pacte Nacional per a la Societat Digital es centra en cinc grans àmbits d’actuació:
- L’estratègia SmartCAT
- Les infraestructures TIC
- El Govern Digital
- La Ciberseguertat
- La Indústria 4.0
Els assistents a l’acte també van presenciar una taula rodona en la que la Dra. Núria Castell, degana de la Facultat d’Informàtica de Barcelona, i la Dra. Elisabet Golobardes, professora de La Salle – URL en l’àmbit de la Intel·ligència Artificial van debatre sobre el futur de la IA i les oportunitats que oferirà a mida que es vagi desenvolupant.
Tant Golobardes com Castell també van aprofitar per afegir-se a la crida per fer polítiques que treballin per aconseguir que hi hagi més dones joves que es decantin per les carreres tècniques.
- On 20 desembre, 2016