Pedro Gómez: “Catalunya té definida una estratègia digital però l’empresari no, aquesta és la realitat”
“Si els fons europeus no arriben a les pimes es perdrà una oportunitat històrica per digitalitzar l’economia”
“Catalunya té definida una estratègia digital però l’empresari no, aquesta és la realitat”
“Hem tingut la conselleria de Polítiques Digitals una única legislatura i la feina que queda per endavant és molta”
Pedro Gómez – Digitalització de país – Reptes 2021
Parlem amb el president de l’ASEITEC, Pedro Gómez, sobre els principals reptes del sector TIC català. En concret sobre els dos temes que estan centrant el debat actualment, l’estratègia industrial 4.0 i els Fons de Recuperació Next Generation EU. Gómez creu que si els fons europeus no arriben a les pimes “es perdrà una oportunitat històrica per digitalitzar l’economia”.
Tenim a Catalunya prou definida una estratègia de digitalització de país que faciliti al sector industrial afrontar aquest canvi?
Sí, tenim una estratègia de digitalització de país. Una de les darreres actuacions en aquest sentit es va concretar el juliol passat amb l’aprovació d’un Pla per a la reactivació econòmica del país per donar resposta a la crisi derivada per la Covid-19. Un dels eixos d’aquest Pla recull, entre d’altres, projectes concrets per a la digitalització dels sectors productius i competències digitals. Suposo que és la línia d’actuació correcta, però per a nosaltres, per a l’ASEITEC, que coneixem el teixit productiu de pimes i micropimes tots aquests projectes ens queden, lluny.
Queden lluny perquè la difusió del seu potencial no arriba a les petites empreses i aquestes desconeixen totalment quin profit en poden treure.
Catalunya té definida una estratègia però l’empresari no, aquesta és la realitat. Els primers només cerquen apropar-se a projectes d’INNOVACIÓ i els segons encara estan molt lluny de la Indústria 4.0, de la transformació digital. De fet, moltes, moltes empreses encara treballen sense visió estratègica digital. Aquest nivell de desenvolupament, l’administració no el té entre els seus objectius.
És cert que hi ha empreses que han avançat en aquest nou paradigma. S’han digitalitzat processos però s’han oblidat de gestionar el valor que aporten les dades. I l’anàlisi de les dades és essencial per afegir valor als processos i això s’ha de fer de forma transversal, compartint els fluxos d’informació.
La digitalització és un generador d’oportunitats per el sector industrial i empresarial, ja siguin petites o grans empreses, que ha d’adaptar els seus processos per guanyar competitivitat. I no és només un tema de recursos, es tracta d’afrontar un canvi transformador que afecta a la pròpia cultura de l’empresa.
Quin paper pot jugar l’ASEITEC i les seves empreses en la definició d’aquesta estratègia?
Nosaltres som el soci necessari per traslladar a les empreses aquest assessorament. Des de l’ASEITEC podem plasmar realitats. És el que deia abans, està molt bé parlar d’innovació però no es pot deixar de banda que hi ha una realitat molt dura. Hi ha empreses que no viuen encara el procés transformador de la revolució industrial 4.0. Manca estratègia, la mateixa que ens exigim com a país cal aconseguir que arribi al sector productiu.
Cal aconseguir que la transformació digital penetri en les petites empreses però perquè això sigui possible l’empresa ha de saber fins on vol arribar i ha de deixar-se assessorar. De tota manera, no perdem de vista que la feina d’una assessor TIC són moltes hores, hores de diagnòstic, i això qui ho ha de pagar? Com ajudem en aquest sentit a les empreses?
Ens falta un observatori que ens digui que està invertint l’empresa en TIC. Aquesta dada és important perquè ens ajudaria a reconduir millor la nostra tasca d’assessorament.
Parlem dels nous fons de recuperació Next Generation EU (NGEU). S’esperen les primeres convocatòries de subvencions a partir d’aquest mes de març. Sembla que de moment s’aprofitaran les estructures existents d’ajuts a les pimes i, per tant, no es crearà cap oficina especial per els NGEU. L’ASEITEC hi està d’acord?
No, no estem d’acord. Continuem amb el mateix problema. No hi ha l’esforç necessari per d’aproximar-se a les pimes i la seva realitat i per aquesta raó no consideren necessari crear una oficina específica.
Però creuen que les ajudes arribaran a les pimes?
Les ajudes han vingut amb molt de discurs, es parla d’ajudes a projectes de gran calat i tot el que no sigui això es quedarà fora.
Des de l’ASEITEC estem molt amatents i no hem vist voluntat d’apropar-se a la petita i mitjana empresa, en absolut. L’administració, ja ho he dit abans, només vol idees noves, vol innovació, de la resta, ara per ara, prescindeix.
En aquest sentit, s’està perdent una mica el nord perquè si la pime no rep un impuls per avançar en el camí de la digitalització, el país tampoc no avançarà.
Referent als Fons de Recuperació, s’ha iniciat cap diàleg amb l’administració per mirar de vehicular el tema?
Se n’ha parlat però sense aprofundir en el tema i, per suposat, no tenim constància que s’hagi concretat res. Tenim el convenciment que dels NGEU, en concret, només se’n beneficiaran grans corporacions
Un altre tema del que aquests dies s’ha començat a parlar, és la proposta d’ERC d’eliminar o fragmentar la conselleria de Polítiques Digitals. Sembla que s’està estudiant que torni a ser una secretaria depenent de Presidència o Economia. Com ho veieu?
Sí, ho hem sentit. Estem en una societat digital o no? No té sentit perdre el far d’una conselleria dedicada a aquests temes. Per què hem de desfer-nos de la conselleria per a temes digitals, per la seva transversalitat? Si aquest és el rumb que agafa el govern, creiem que es perdrà una oportunitat per orientar correctament el país cap a la societat digital. Hem tingut la conselleria de Polítiques Digitals una única legislatura i la feina que queda per endavant és molta.
De tota manera, si finalment es decideix integrar-la dins d’una altra àrea, com a mínim, que aquesta, incorpori l’agenda digital.
- On 17 març, 2021