Les més de 15.000 empreses del sector tecnològic donen feina a 111.600 persones
A Catalunya operen 15.077 empreses tecnològiques, el 17% més que fa tres anys, que donen feina a 111.600 treballadors (un increment del 35% en el mateix període de temps), si bé la bretxa de gènere en el sector segueix sent àmplia, ja que el 79% dels ocupats són homes i només el 21% són dones. Així ho indica la desena edició del baròmetre anual del sector tecnològic, elaborat pel CTECNO, Cercle Tecnològic de Catalunya, a partir d’un estudi en el qual han participat més d’un miler d’empreses. El president de l’ASEITEC, Pedro Gómez, valora positivament les dades ja que posen de relleu la fortalesa del sector i la seva importància en el PIB català, “això no obstant -assenyala- no hem de perdre de vista els reptes pendents que s’indiquen a l’estudi i que hem de saber assumir com a societat, col·laborant plegats per fer de Catalunya un país TIC”.
L’informe constata que les 111.600 persones empleades al sector representen el 3,5% de la població ocupada a Catalunya, i que aproximadament la meitat de les mateixes (54.039) se situen en empreses localitzades a Barcelona, fet que suposa el 5% de la població ocupada de la capital catalana tot i que, de les 15.077 que hi ha a Catalunya, només 2.766 es troben a Barcelona.
Un 17 % d’aquestes empreses preveu que haurà de contractar més treballadors al llarg del 2018, i un 11 %, fins i tot preveu contractar més de 10 persones només en aquest any. Paral·lelament, un 60 % de les empreses tecnològiques a Catalunya preveuen que el 2018 augmentaran la facturació en relació amb l’any passat. El principal repte, segons assenyala el baròmetre, és aconseguir retenir i captar talent per a aquestes empreses i aconseguir-hi més presència femenina. Actualment només un 21 % dels llocs de treball del sector els ocupen dones.
El Baròmetre del sector tecnològic a Catalunya 2018, en la desena edició, és una eina de referència en l’estudi del sector tecnològic i digital a Catalunya. La desena edició recull les percepcions d’una mostra de més de 1.000 empreses (499 empreses d’oferta i 526 empreses de demanda), cosa que representa l’edició amb major representativitat del teixit empresarial català. Per a complementar les dades extretes de les enquestes, s’han entrevistat a 10 líders d’opinió i experts del sector.
El Baròmetre analitza la situació del sector a Barcelona i a Catalunya i facilita la reflexió sobre la realitat del sector i la seva elasticitat, capacitat de creixement i tendències.
Informe Executiu
A l’edició d’enguany hi han participat 1.025 empreses repartides entre 499 empreses d’oferta i 526 empreses de demanda del sector tecnològic. És per tant l’edició que compta amb major representativitat de les realitzades fins al moment. És una dada important ja que ha permès obtenir una fotografia exhaustiva del sector TIC i el seu ecosistema.
El primer que destaca en aquest Baròmetre és com el sector TIC català continua immers en un context de creixement i amb unes expectatives molt positives de cara als propers anys. El teixit empresarial TIC el composen 15.077 empreses, de les quals 2.766 es troben a Barcelona. Durant l’any 2017 més de la meitat de les empreses que ofereixen serveis TIC (54,1%) han augmentat la seva facturació anual, de les quals un 31,9% amb un creixement superior al 2,5%. Pel que fa a les previsions per aquest any 2018, un 59,5% d’aquestes empreses projecten un escenari de facturació superior al del 2017. De fet, el 37,5% preveu un increment de facturació anual per sobre el 2,5%, una dada superior respecte els resultats de l’any anterior. Pel que fa a l’ocupació, les dades també són positives, ja que un 35,9% de les empreses d’oferta tecnològica han augmentat el nombre de llocs de treball durant l’any 2017. L’ocupació total TIC a Catalunya és de 111.600 llocs de treball, dels quals 54.039 a la ciutat de Barcelona. La previsió per l’any 2018 encara és més positiva, ja que un 53,8% de les empreses TIC preveu augmentar la seva contractació.
En termes globals, la percepció actual de l’oferta tecnològica sobre l’estat del sector repeteix la mateixa valoració que l’assolida en la darrera edició, amb una puntuació de 6,6 sobre 10. En aquest sentit, les dades ratifiquen, d’una banda, una consolidació dels nivells assolits després de la crisi econòmica. D’altra banda, però, els resultats evidencien la necessitat de resoldre i superar barreres que són estructurals i que impedeixen que la valoració del propi sector de l’oferta tecnològica millori respecte els anys anteriors. El Baròmetre 2018 identifica i aprofundeix en aquestes barreres, com, per exemple, la dificultat d’incorporar i retenir talent o la manca de cultura col·laborativa entre empreses del sector TIC.
Des de la vessant de la demanda, es troben resultats lleugerament superiors als obtinguts entre les empreses d’oferta –valoració de 6,9 sobre 10– i també una mica superiors respecte a les valoracions d’anys anteriors – 6,5 el 2016 i 6,6 el 2017–. Aquestes valoracions són consistents amb les obtingudes per l’oferta, però a mesura que s’aprofundeix en l’anàlisi es veuen algunes diferències significatives que revelen un nou escenari d’oportunitats i amenaces pel sector. En destaquen les següents:
- El grau de digitalització de les empreses de la demanda TIC és cada cop més elevat: El 34,4% d’aquestes empreses consideren que treballen amb un grau de digitalització avançat (increment d’11,4% respecte l’any anterior) i només un 21,7% consideren el seu grau de digitalització baix (reducció d’un 14,3%). Aquestes dades mostren que el teixit empresarial del país ha apostat per digitalitzar-se per mantenir la seva competitivitat en l’actual mercat global.
- L’àrea TIC esdevé estratègica: Cal destacar que hi ha un 73,1% de les empreses de demanda que considera l’àrea TIC prou estratègica com per mantenir el coneixement dins de la companyia i, a més, no manifesten tenir tants problemes a l’hora de trobar talent TIC com les empreses d’oferta (un 73,9% de la demanda manifesta no haver tingut dificultats per trobar personal TIC). Aquest fenomen s’explica, en part, per l’atractiu que desperten aquestes organitzacions entre els professionals formats en TIC.
Preocupació per la fuga de talent i la poca cultura col·laborativa entre empreses
Si es combina la visió de l’oferta i la de demanda apareix un nou escenari sobre el qual cal reflexionar:
1: Increment de pressió en l’entorn competitiu de l’oferta: Les empreses de l’oferta perceben que el clima actual i futur és favorable amb una demanda creixent de serveis. Aquest augment de serveis comporta tensions importants de captació i retenció del talent i incrementa la necessitat de teixir aliances en un context de poca cultura col·laborativa, especialment entre empreses
2: Translació del valor afegit TIC cap a la demanda: Les empreses de demanda estan accelerant la incorporació de la digitalització en la seva estratègia i, per tant, inverteixen més recursos, disposen de més personal TIC propi i estan més formades en àmbits tecnològics. Aquest context planteja els reptes i recomanacions següents:
- Impuls del sector TIC: Cal enfortir el sector TIC i tot el seu ecosistema. És necessari que tots els agents que el conformen (empreses, administració pública, associacions, universitats, etc.) treballin conjuntament per multiplicar l’impacte dels beneficis en tota la societat.
- Promoció del talent: Cal desenvolupar una estratègia de creació, captació i retenció de talent TIC i digital com a eix estratègic per millorar la competitivitat de les empreses i del país, posant especial focus en el talent femení.
- Aportació de valor: Cal una oferta tecnològica innovadora i especialitzada, focalitzada en les necessitats, expectatives i reptes dels diferents sectors de demanda.
Finalment, i com a àmbit d’especialització del Baròmetre de l’actual edició, s’ha incorporat un nou apartat sobre ciberseguretat. Les empreses, tant d’oferta com de demanda, mostren un grau de preocupació moderat en relació al risc que tenen de rebre un ciberatac, i s’observa que encara manca formació, conscienciació i sensibilització per millorar el nivell de ciberseguretat del teixit empresarial català.
Aquí pots consultar l’estudi:
Baròmetre sector tecnològic 2018
- On 12 juliol, 2018