Observacions de l’ASEITEC al nou model de compra pública presentat pel CTTI
El passat 3 de juliol el CTTI va presentar el nou model de compra que entrarà en vigor el 2018. La novetat més destacada de la proposta és la seva voluntat per acostar la compra pública a les pimes.
El proper any finalitzen els Diàlegs Competitius i el Govern ha demanat a les empreses i a les associacions empresarials quina és l’opinió que tenim sobre el nou model de compra TIC. Aquesta és una oportunitat per a moltes empreses però, alhora, és un repte molt important. Desprès de dècades en què esdevenir proveïdor de l’administració era només per a grans companyies, la majoria de les pimes es troben en una situació on l’escepticisme i la desconfiança poden frenar les seves legitimes aspiracions.
L’ASEITEC és la patronal catalana de les pimes TIC i té com a missió ajudar les empreses en el seu desenvolupament. Per aquest motiu i per facilitar l’accés de les pimes als complexos processos per esdevenir proveïdor de l’Administració, ha elaborat un seguit de recomanacions que ha enviat al CTTI. Aquestes observacions són el fruït de la sessió de treball que va tenir lloc a la seu de l’Aseitec el passat divendres 7 de juliol i en la van participar una quinzena d’empreses.
Propostes de millora al document del CTTI:
Procediment Obert: 18 Lots
En la proposta de contractació per procediment obert s’indica que s’establiran 18 lots per un import de 51M€. L’Aseitec considera insuficient el nombre de lots proposats. Una simple divisió lineal ens diu que cada lot teòricament seria de 2,83M€. L’ASEITEC demana establir mes lots o dividir en sublots el lots indicats. En cas contrari les pimes tindran dificultats per accedir-hi.
Subcontractació
L’última directiva europea en matèria de contractació de compra pública alertava contra la situació de les empreses subcontractades i advocava perquè l’Administració pagués directament les empreses subcontractades. La transposició d’aquesta directiva a través del Parlament espanyol presenta més ombres que llums, però, pensem que des de Catalunya les coses es poden fer de manera diferent i demanem:
- Que l’Administració comprovi que el contractista paga l’empresa subcontractada o que l’Administració pagui directament al subcontractista.
- En els contractes de especialització cal limitar o justificar adequadament la subcontractació.
- Pensem que es important permetre la participació del subcontractista en la fase de licitació.
L’ASEITEC valora positivament la limitació dels nivells de subcontractació; fixar la subcontractació en cada contracte i limitar el nombre de lots adjudicats per proveïdor. Totes aquests aspectes acosten la compra pública a les pimes.
Procediment Acord Marc: 7 lots
En el disseny dels processos d’homologació s’han definit 7 lots amb un numero limitat d’homologacions. Com si fossin una mena de numerus clausus. L’ASEITEC considera que es tracta d’una posició restrictiva i considera necessari que tots els que superen el procés d’homologació puguin ser-lo.
De fet, i concretant una mica més, el nombre d’homologacions proposats en alguns lots és bastant restrictiu, de forma específica en el cas dels lots de Data i de Solucions Empresarials.
Són moltes les raons que justifiquen aquesta opció. Destacarem les següents:
- Les empreses que desitgen ser homologades per l’Administració han de fer una inversió considerable. Només aquelles realment interessades en accedir als lots es presentaran. Per tant, el sistema ja té implícit un procés de selecció natural. No cal posar-hi més barreres. Limitar el nombre d’homologacions també representa un perjudici per al client, ja que al expulsar del grup de possibles proveïdors totes aquestes empreses l’Administració perd capacitat d’elecció.
- Aquest fet, a més, representa un greuge comparatiu, ja que les empreses excloses del procés d’homologació tampoc podran ser proveïdors d’aquelles administracions que s’adscriguin a l’Acord Marc.
En el procediment d’adjudicació considerem que cal convidar a tothom, eliminant l’obligatorietat d’atendre la invitació de presentar-se.
Homologació
L’Acord Marc és un procés d’homologació de proveïdors, practica habitual en el mon privat. És per tant, un mecanisme per a la qualificació dels proveïdors a l’hora de fer l’aprovisionament. Pensem que en aquest procés s’haurien de tenir en compte els següents aspectes:
- Les condicions per a la homologació haurien de establir uns requeriments proporcionals als serveis que es volen prestar, tant pel que fa a la solvència econòmica, tècnica, o a les certificacions.
- També cal establir uns mecanismes àgils en el propi procés d’homologació.
- Demanem transparència i poder conèixer els criteris d’homologació amb temps.
- Demanem disposar d’un calendari precís que permeti a les empreses poder homologar-se en terminis raonables i a temps per formar part del procés de licitació.
Compra publica innovadora
La informació de què es disposa és insuficient per proposar millores, no estan definits els criteris de compra. Pensem que és necessari fer un exercici de divulgació per entendre i animar a la participació a les empreses innovadores.
Notícies relacionades:
EL CTTI realitza una consulta preliminar per definir un nou model d’aprovisionament i manteniment d’aplicacions informàtiques de la Generalitat de Catalunya, 3 de juliol de 2017
Documents relacionats:
Nou model de compra TIC 2018 (presentat a les empreses i organitzacions del sector el dilluns 3 de juliol de 2017)
- On 10 juliol, 2017