Nova Línia d’ajudes per a l‘aplicació de ciberseguretat a petites i mitjanes empreses
El Ministeri de d’Indústria, Comerç i Turisme ha posat en marxa una nova línia d’ajudes per a l’aplicació de ciberseguretat a petites i mitjanes empreses d’acord amb l’Ordre de 17 de novembre ICT/1093/2020. L’ordre regula els requisits de les diferents convocatòries de subvencions a les que podran accedir les empreses per obtenir assessorament en ciberseguretat. Les sol·licituds es gestionaran a través de la Fundació de l’Escola de l’Organització Industrial (EOI) i el termini de presentació és de dos mesos des de la publicació de la convocatòria al Butlletí Oficial de l’Estat.
L’objectiu de les ajudes és facilitar que les pimes, davant l’incessant augment dels atacs de ciberseguretat, determinin el seu nivell de seguretat actual i estableixin el nivell que han d’aconseguir per protegir els sistemes i la informació corporativa.
Qui pot beneficiar-se? (Art. 3)
Totes les pimes amb domicili social a l’estat espanyol, qualsevol que sigui la seva forma jurídica, així com associacions i entitats sense ànim de lucre. Les empreses beneficiaries hauran de tenir menys de 250 treballadors, un volum de negoci anual inferior als 50 milions d’euros i caldrà que estiguin al corrent de les seves obligacions tributàries i de seguretat social.
A més, hauran de complir els requisits establerts a l’article 13 de la Llei General de Subvencions (Llei 38/2003 de 17 de novembre)
Quines activitats poden gaudir de les ajudes? (Art. 5)
Les ajudes seran en espècie i proporcionaran a les empreses beneficiaries els següents serveis:
a – Diagnòstic inicial: recollida d’informació de l’empresa i anàlisi de la seva situació.
b – Anàlisi de compliment/auditoria de ciberseguretat.
c – Proposta d’implantació d’un pla de ciberseguretat a l’empresa.
d – Seguiment de les mesures implementades i valoració d’altres actuacions necessàries per a millorar la ciberseguretat de l’empresa.
e – També inclourà totes les visites que l’assessor hagi de fer a les instal·lacions de l’empresa, tenint en compte que el mínim seran dues.
Els apartats a i d es podran realitzar per mitjans telemàtics.
Modalitat de les ajudes (Art. 6)
Cada empresa disposarà d’un nombre diferent d’hores d’assessorament en funció del seu nivell d’ús de tecnologia digital –s’han definit 3 nivells diferents- i de la grandària de la seva plantilla, segons el quadre següent:
Nombre de treballadors/ Nivell d’ús de tecnologia | Baixa | Mitja | Alta |
Menys de 5 persones | 10 hores | 12 hores | 16 hores |
Entre 5 i 50 persones | 12 hores | 14 hores | 18 hores |
Més de 50 persones | 14 hores | 16 hores | 20 hores |
Compatibilitat de les ajudes (Art. 7)
Les ajudes són compatibles amb altres subvencions, però, està sotmesa al límit màxim d’aquesta mena d’ajudes, és a dir que una sola empresa no pot rebre ajudes per un valor global que superi els 200.000€ en un període de tres exercicis fiscals.
Quin serà el procediment de concessió? (Art. 8, 9 i 10)
El procediment de concessió s’ajustarà a les normes previstes a la Llei General de Subvencions, sent l’òrgan competent per al seu inici i resolució la Fundació de l’Escola de l’Organització Industrial (EOI).
Les sol·licituds es dirigiran a la Fundació EOI, i caldrà aportar el certificat d’Hisenda i de la Seguretat Social així com les diferents declaracions responsables sobre la situació de l’empresa pel que fa als aspectes laborals i tecnològics i sobre la recepció d’altres subvencions.
La sol·licitud s’emplenarà per mitjans electrònics mitjançant certificat digital de que disposa la Fundació.
El termini per a la presentació de sol·licituds serà m a màxim de dos mesos des de la publicació de l’extracte de la convocatòria al Butlletí Oficial de l’Estat.
Quins seran els criteris de valoració? (Art. 14)
L’avaluació per a la concessió de l’ajuda es basarà sobre criteris objectius:
– Ús efectiu de la tecnologia digital a l’empresa – Fins a 7 punts
– Haver-hi sofert algun ciberatac – Fins a 3 punts.
– En cas d’empat entre diverses sol·licituds, prevaldrà per al desempat el major nivell d’ocupació a l’empresa de dones i de persones discapacitades.
L’ordre ICT/1093/2020 va entrar en vigor l’endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de l’Estat, el 25 de novembre de 2020.
Per a més informació consulteu els assessors en TIC i transformació digital de la Cecot
- On 30 novembre, 2020