Normativa de facturació electrònica
Us informem sobre l’estat actual de la normativa de facturació electrònica derivada de l’aplicació de la llei de Creació i Creixement de les Empreses i també sobre la situació de la normativa de comunicació fiscal derivada de l’aplicació de la Llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal (Veri*Factu).
Davant les nombroses consultes rebudes, CONETIC, la patronal TIC de la que forma part l’Aseitec, ha preparat un comunicat per informar de l’última hora d’aquestes dues normatives. La informació que us facilitem està contrastada amb fonts oficials.
FACTURACIÓ ELECTRÒNICA OBLIGATÒRIA (Llei 18/2022 de 28 de setembre, Llei Crea-Crece)
El reglament de facturació electrònica que desenvolupa la llei de creació i creixement d’empreses actualment s’està modificant. No hi ha una data prevista per la seva aprovació. Abans de la seva aprovació definitiva, el projecte ha de ser revisat pel Consell d’Estat, que haurà d’emetre un dictamen. En tot cas, el termini per l’entrada en vigor de la normativa està condicionat a l’aprovació del reglament de la següent manera:
- 1 any de termini des de l’aprovació del Reglament que regula factura electrònica per als empresaris i professionals amb un volum d’operacions superior als 8 milions d’euros.
- 2 anys de termini des de l’aprovació del Reglament per als empresaris i professionals amb volum en operacions inferior als 8 milions d’euros.
Seguint aquests criteris, la data estimada de l’entrada de l’obligatorietat seria el 2026, per als empresaris de més de 8 milions d’euros i el 2027 per la resta.
COMUNICACIÓ FISCAL A TRAVÉS DE LA SOLUCIÓ VERI+FACTU O NO VERI+FACTU
Actualment, encara està a l’espera d’aprovació l’Ordre Ministerial que estableix les especificacions tècniques i funcionals que han d’adoptar els sistemes i programes informàtics que vulguin complir amb una solució Veri+Factu, així com les especificacions per als que optin per un sistema No Ver+Factu. L’Ordre Ministerial s’haurà de publicar al BOE i a partir de la seva publicació s’obrirà un període per fer proves voluntàries per als contribuents que ho desitgin.
Donat que l’Ordre Ministerial encara no s’ha publicat al BOE, el termini de 9 mesos atorgats als fabricants, desenvolupadors i distribuïdors dels sistemes informàtics per adaptar-se a la normativa i als contribuents per complir amb aquesta obligació, que hauria de ser l’1 de juliol de 2025, ja no és viable. Per això, el Reial decret s’haurà de modificar per aprovar una nova data que s’estima que pugui ser l’1 de gener de 2026.
- On 21 octubre, 2024