Neix una plataforma europea per a la resolució de conflictes en compres en línia
La Unió Europea ha creat una plataforma virtual amb la qual poder solucionar els litigis que es plantegin entre consumidors i empreses en les compres a través d’Internet. Aquesta plataforma, en funcionament des del passat 15 de febrer de 2016, podrà ser utilitzada tant per a compres a nivell nacional com aquelles en què participin diversos països.
Un portal de resolució de conflictes per a compres en línia que sorgeix per la necessitat de crear un espai que ofereixi més seguretat i confiança als usuaris europeus en les seves compres a la xarxa, ja que, segons la comissària de Justícia, Consum i Igualtat de Gènere, Vera Jourová, “un de cada tres clients van experimentar problemes amb compres en línia l’any passat, però un de cada quatre d’ells no van presentar queixes principalment perquè pensaven que el procediment era massa llarg o era improbable que s’arribés a una solució”
Tots els comerços de venda online estaran obligats a informar en la seva pròpia pàgina web d’aquest mecanisme de resolució de litigis i té com a objectiu principal evitar els llargs i costosos procediments que fins ara suposa resoldre els conflictes en les compres en línia, estalviant temps i diners a els compradors a Internet.
La plataforma està disponible en les 23 llengües oficials de la UE i proporciona de manera gratuïta un punt únic d’accés a consumidors i empreses per a la resolució extrajudicial de litigis contractuals derivats de contractes de compravenda o prestació de serveis celebrats en línia.
Com funciona aquesta plataforma de resolució extrajudicial de litigis?
El seu ús és bastant senzill i es pot dividir en quatre passos:
1.- El client disconforme amb la compra a través d’Internet ha d’omplir el formulari de reclamació que apareix a la plataforma. Aquest formulari s’envia des de la pròpia plataforma.
2.- La reclamació interposada pel consumidor és enviada al venedor que proposarà al client una entitat de resolució alternativa del problema.
3.- Quan client i empresa es posin d’acord en l’entitat de resolució del conflicte, la plataforma posada en marxa per la Unió Europea enviarà a aquesta entitat de mediació la reclamació.
4.- L’entitat escollida estudiarà el cas electrònicament i proposarà una solució a les parts en el termini de 90 dies.
Font de la informació Legalitas
- On 20 febrer, 2016