Neix l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial, impulsat per Polítiques Digitals i la UdG
El Govern i la Universitat de Girona s’alien per promoure el desenvolupament d’una intel·ligència artificial ètica i confiable a Catalunya
Catalunya compta amb un organisme que vetllarà pel desenvolupament al país d’una intel·ligència artificial ètica, confiable i amb el benestar de les persones com a finalitat última. Es tracta de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya, impulsat conjuntament pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya Catalonia.AI i la Universitat de Girona (UdG), d’acord amb el Pla estratègic UdG2030: la suma d’Intel·ligències.
L’objectiu final de l’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya és estudiar en detall les conseqüències ètiques i legals i els riscos i oportunitats de la implantació de la IA en la nostra vida diària des d’un punt de vista transversal i vetllar perquè la tecnologia s’apliqui per millorar el benestar de les persones de manera segura, justa i respectant les nostres normes socials i culturals.
Objectius estratègics i àmbits d’actuació de l’Observatori
L’Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya té com a objectius estratègics, a més dels esmentats com a objectius generals:
- Determinar les mètriques que permetin analitzar l’evolució del desenvolupament de IA a Catalunya.
- Generar bones pràctiques i fomentar el coneixement amb fòrums de debat i reflexió que creïn un entorn de confiança per facilitar la introducció de IA a les empreses i les administracions.
- Assegurar un treball en xarxa amb les institucions del país que tenen algun paper en el desenvolupament i ús de la IA.
Per assolir-los, l’Observatori actuarà sobre diferents àmbits:
- Indicadors i informes: elaboració i publicació dels indicadors i informes propis i de tercers per fer el seguiment del desenvolupament de la IA a Catalunya.
- Espais de reflexió i debat: desenvolupament de jornades i tallers per debatre sobre IA, ètica i regulació amb la participació d’agents de la quàdruple hèlix.
- Conscienciació ciutadana: activitats perquè la ciutadania adquireixi coneixement per opinar sobre les solucions amb IA i les eines de decisió automàtica.
- Col·laboració internacional: establiment de contactes amb diferents grups d’experts sobre ètica en l’ús i aplicacions de la IA a nivell internacional i compartició de les experiències i resultats obtinguts.
- Consell Assessor: creació d’un grup experts amb perfils de diferents entorns (acadèmic, tecnològic, humanístic, legal, econòmic, etc.) perquè puguin orientar les accions desenvolupades en els diferents àmbits d’actuació.
- On 1 juliol, 2020