Més de 1.300 persones assisteixen a la 29a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica
La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, que s’ha celebrat el 20 de març, amb el lema “Les infraestructures TIC són invisibles, però imprescindibles” ha reunit més de 1.300 persones en una gala que ha presentat el periodista de TV3 Xavi Coral. El fundador de inLab FIB, codirector de LogiSim i exdegà de la Facultat d’Informàtica de Barcelona, Josep Casanovas, rep el Premi d’Honor.
Relació de guardonats
El Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada (que reconeix la persona o entitat que ha contribuït de manera notable a la potenciació o divulgació de l’Electrònica, les TIC o l’Audiovisual) ha estat atorgat a Susana Prado, directora general d’INETUM Catalunya, on generen un volum de negoci proper als 100 milions d’euros. Amb més de 30 anys d’experiència, ha ocupat càrrecs directius a empreses com IECISA i és professora associada a la URV. Aprofita la seva posició directiva per projectar un impacte positiu a l’ecosistema digital i col·labora en iniciatives que visibilitzen i promouen el poder transformador de la tecnologia en la vida de les persones, posant el focus en la necessitat de disposar d’un sector tecnològic on la presència de la dona sigui una realitat.
El Premi Joan Clarke al CIO destacat ha estat per Eduard Martín, CIO i director d’Innovació a la Fundació Mobile World Capital Barcelona, implicant-se en la transformació digital de Barcelona i Catalunya. Martín ha liderat la migració als serveis en núvol, l’actualització dels sistemes de gestió i la garantia de la seguretat durant la pandèmia. També, ha sigut CEO de la iniciativa 5G Barcelona i president de la Comissió de Connectivitat Intel·ligent a AMETIC, consolidant la seva contribució al desenvolupament industrial i tecnològic del país.
Pel que fa al Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria l’ha rebut Víctor Canivell, cofundador de Qilimanjaro Quantum Tech, la primera empresa full-stack de computació quàntica a Espanya que ha desenvolupat una arquitectura de processadors quàntics analògics que ofereixen solucions innovadores en diversos sectors industrials. Han creat el primer ordinador quàntic funcional a Espanya i al sud d’Europa.
Quant al Premi Alan Turing al Compromís Social, ha estat per la directora de l’ l’Institut Eugeni d’Ors de Badalona, Cristina Steegmann, on ha aconseguit integrar les TIC en l’educació. Ha liderat un projecte pedagògic centrat en les tecnologies per motivar els alumnes i combatre l’absentisme escolar, especialment entre noies amb risc d’emancipació prematura. Han consolidat l’ús de les tecnologies a l’institut, contribuint a l’educació de qualitat i a la promoció de la igualtat de gènere.
Premi a la Comunicació per a Ràdio Associació de Catalunya, Premi al Talent Jove per a Ainhoa Castaño i reconeixement especial del Jurat per AMETIC
A banda dels guardons que decideix el Jurat, els organitzadors de la Nit han volgut fer dos reconeixements dobles. Per un costat, a la Direcció General d’Administració Digital i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació per impulsar les dades públiques, governades i obertes com a infraestructura fonamental del país. I per l’altre, al Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona pel seu caràcter pioner, ara fa 25 anys, en el desenvolupament de la identitat digital professional amb la creació de Firmaprofesional, la infraestructura digital segura per a la signatura electrònica, imprescindible per a la creació de la Recepta Electrònica
La Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica està organtizada conjuntament per l’Associació Catalana d’Enginyeria de Telecomunicació i Tecnologies Digitals (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF). La cerimònia ha comptat amb la participació, entre altres autoritats, del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent i de la vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya, Alba Vergés.
- On 21 març, 2024