L’excepció ibèrica per limitar el preu del gas s’allargarà fins a finals d’any
El mecanisme s’estendrà fins al desembre amb un límit al gas que passarà dels 55€/MWh actuals als 65€/MWh de desembre
La vicepresidenta de Transició Ecològica d’Espanya, Teresa Ribera, ha anunciat aquest dimarts que el Govern ha arribat a un acord amb la Comissió Europea per prorrogar fins al desembre l’excepció ibèrica, que limita el preu del gas al mercat majorista de l’electricitat. El Consell de Ministres aprovarà aquest mateix dimarts la normativa que estendrà la vigència del també anomenat mecanisme ibèric, que s’aplica a Espanya i Portugal des del juny de l’any passat per reduir el preu de l’electricitat a llars i empreses, va afirmar Ribera en arribar a la reunió dels ministres d’Energia dels Vint-i-set a Brussel·les. Tot i això, cal recordar que el 20 de gener passat la Comissió Europea va traslladar a l’Executiu que una eventual pròrroga del mecanisme ibèric no podria, de moment, anar més enllà del desembre d’aquest any.
Fins ara establia un límit en el preu del gas utilitzat per generar electricitat al mercat majorista, que va començar sent de 40 euros/MWh i que des del gener pujava cinc euros al mes. Aquest mes de maç el límit al gas dins del mercat majorista de l’electricitat va pujar als 55 euros per megawatt/hora (MWh) i finalitzarà al juny als 70 euros, però l’extensió fins al desembre també redueix els augments mensuals de manera que el preu al final de l´any es limitarà a 65 euros.
Com funciona l’excepció ibèrica?
El mecanisme ideat pel govern espanyol suposa aplicar un topall al preu del gas que s’utilitza per generar electricitat (principalment a través de les centrals tèrmiques o de cicle combinat). Això suposa que les tecnologies com les renovables o la nuclear, que no utilitzen gas durant el procés de generació elèctrica, no es vegin esquitxades pel preu real del combustible fòssil.
En certa manera, es tracta d’una anul·lació del mercat marginalista, que consisteix que l’últim tipus d’energia que entra al mercat —la més cara, habitualment el gas— marqui el preu de tota la resta de tecnologies, encara que siguin molt més barates. És a dir, malgrat que les renovables són més econòmiques, el preu de tota l’energia es paga a preu de gas i, per tant, es dispara.
Reforma elèctrica
L’excepció ibèrica és una mesura de caràcter temporal i excepcional mentre no es tira endavant una reforma del mercat elèctric a escala europea que posi fi als preus elevats de l’energia. La proposta que va presentar la Comissió Europea per reformar el mercat elèctric europeu és de mínims, tal com volia Alemanya, i no preveu cap mesura semblant a l’excepció ibèrica ni cap mena de topall al preu del gas.
Brussel·les només pretén potenciar els contractes de compra d’energia a llarg termini per donar seguretat als inversors en transició verda i potenciar el desplegament de les renovables. D’aquesta manera, tot i que no es posi fi immediatament al mercat marginalista, vol que a la llarga deixi de ser el mercat principal i es consumeixi sobretot l’energia renovable que les grans empreses i les distribuïdores hagin contractat directament a anys vista amb les companyies elèctriques.
Mentrestant, una de les altres mesures excepcionals que continuarà vigent uns mesos més és la reducció voluntària del 15% del consum de gas natural per part dels estats membres. Ho han acordat els Vint-i-set durant el consell d’energia celebrat aquest dimarts. La mesura, en vigor des de l’1 d’agost passat, caducava a finals de març i ara estarà vigent fins al 31 de març del 2024.
Informació relacionada
Cecot Energia – Impulsem la transició energètica de les empreses
- On 28 març, 2023