Les tendències del CES 2020, la major fira de tecnologia
El CES ha estat l’escenari en el qual s’han presentat des de 1967 els dispositius tecnològics més innovadors de cada any: des de la gravadora de vídeo VHS o reproductors de DVDs fins a televisors d’alta definició, pastilles o impressores 3D. Si el 2019 la major fira de tecnologia de consum de el món va estar marcada per la presentació d’una televisió enrotllable, el primer ordinador quàntic comercial o invents curiosos com cotxes amb potes, s’espera que aquest any tecnologies com el 5G, la conducció autònoma o els assistents de veu protagonitzin l’esdeveniment.
En total, més de 4.500 expositors donaran a conèixer els seus nous dispositius entre el 7 i el 10 de gener a Las Vegas: des de gegants tecnològics fins a centenars d’empreses emergents. A l’igual que passa en a Barcelona al MWC (el congrés mundial de mòbils), els dies previs a l’esdeveniment grans fabricants com Samsung o LG ja presentaran novetats.
La CTA (l’Associació de Companyies Tecnològiques dels EUA, que organitza el CES) espera que unes 170.000 persones de més d’un centenar de països assisteixin a aquesta gran fira, en què hi haurà més més de 300 conferències i taules de debat. Com a novetat, Apple tornarà a l’CES després d’uns 30 anys d’absència. La seva directora de privacitat, Jane Horvath, participarà aquest dimarts en una taula rodona sobre privacitat costat d’altres experts en aquesta matèria com Erin Egan, de Facebook, o Susan M. Shook, del grup de béns de consum Procter & Gamble.
A més d’aquest tipus de debats sobre diferents reptes que planteja la tecnologia en les nostres vides, aquestes seran les grans tendències que es presentaran en l’esdeveniment:
Els avanços de l’5G
El 2019 va ser l’any d’enlairament de l’5G. Països com Espanya, Japó, Xina, Regne Unit, Itàlia o els Estats Units van començar a desplegar aquesta tecnologia. A l’una, fabricants com LG, Samsung o Xiaomi van llançar al mercat els seus primers smartphones compatibles amb el 5G. També es van començar a veure els primers casos d’ús en sectors com la medicina, l’Internet de les Coses, l’automoció o l’agricultura.
Tot i que encara haurem d’esperar per veure una implantació massiva d’aquesta tecnologia, cada vegada més companyies experimenten amb ella. S’espera que empreses com Verizon, Sprint, AT & T, Nokia o Ericsson demostrin al CES que aquestes xarxes estan ja llestes per a funcionar i possibilitar velocitats 20 vegades superiors a l’actual 4G -encara que en el futur es preveu que siguin fins a 100 vegades més grans- i cobertura universal en esdeveniments multitudinaris com concerts o partits de futbol. A tot això, s’hi suma la disminució de la latència a mil·lisegons. És a dir, el temps de resposta des que se li dóna una ordre a un dispositiu fins que l’executa.
Conducció autònoma
Cada any el CES és un punt de trobada per a les empreses que treballen al cotxe connectat. Alguns dels vehicles més destacats en la passada edició van ser la moto elèctrica de Harley-Davidson o el taxi aeri de Bell Helicopter. També el cotxe amb potes a les rodes de Hyundai. Aquest vehicle permetia als usuaris conduir, caminar o fins i tot escalar per qualsevol terreny.
En aquesta edició, 10 fabricants d’automòbils presentaran els seus nous productes a la fira. Entre ells, Audi, BMW, Ford, Honda, Nissan o Toyota. S’espera que en els propers dies donin a conèixer tecnologies que millorin la connectivitat i la seguretat dels vehicles. També mitjans de transport voladors.
Computació quàntica
IBM va anunciar al gener de 2019 al CES el primer ordinador quàntic per a ús comercial, Q System One. En aquell temps la carrera en l’àmbit de la computació quàntica no havia fet més que començar. En ella, participen empreses com Microsoft, Honeywell, Rigetti Computing, IonQ, Intel, NTT i Google.
Aquest últim gegant tecnològic, que també estarà present a la fira, va publicar a l’octubre de 2019 a la revista científica Nature un dels més grans avenços de la història en computació quàntica. La companyia de Mountain View va assegurar haver aconseguit en tan sols 200 segons una operació per calcular nombres aleatoris que al superordinador més potent del món trigaria u mínim de 10.000 anys. Aquesta troballa seria la primera demostració empírica del concepte de supremacia quàntica, que consisteix a realitzar una tasca en un ordinador quàntic usant menys recursos que en un ordinador clàssic.
Tot i així, encara queda molt camí per davant. En l’actualitat ordinadors quàntics disponibles per als investigadors només serveixen per provar algoritmes en problemes petits. S’espera que això canviï amb el temps i que en el futur la computació quàntica revolucioni indústries com la manufacturera, la farmacèutica i la petroquímica.
Assistents de veu
En 2019 es va desvetllar que companyies com Amazon, Google o Apple comptaven amb treballadors que escoltaven converses privades d’usuaris amb els seus assistents de veu. Després de la polèmica, es van veure obligades a cancel·lar els programes d’escoltes i a ser més transparents amb els seus clients.
Tot i la controvèrsia, la venda d’altaveus intel·ligents no ha parat de créixer. Només en el segon trimestre del 2019 les vendes d’aquests aparells van créixer un 96%, fins als 30,2 milions d’unitats, segons un informe de la consultora Strategy Analytics. Tot apunta que aquesta tendència continuarà. Statista preveu que la xifra ascendeixi de 3.250 milions d’assistents el 2019 a 5.110 milions el 2021 i 8.000 milions en 2023. S’espera que companyies com Google, Amazon o Mercedes-Benz utilitzin el CES per donar a conèixer les últimes novetats dels seus assistents virtuals.
A més de el reconeixement de veu, també donaran molt que parlar el reconeixement facial i la detecció de veu. Aquestes tecnologies ja han començat a formar part de la llar intel·ligent: els sistemes de seguretat d’escaneig de retina o els frigorífics capaços d’analitzar quins aliments tenen al seu interior.
Televisors i tecnologia 8K
Mentre que les presentacions dels principals smartphones es reserven per al MWC de Barcelona, els televisors solen ser un dels plats forts de l’CES. Els fabricants mostren cada any models més fins, amb marcs més petits i que ocupen menys espai a la llar. En 2019 LG va presentar el primer televisor OLED enrotllable. D’aquesta manera, es pretén evitar que la televisió ocupi espai a la sala quan no s’utilitza. Samsung, per la seva banda, ha apostat perquè l’usuari pugui configurar al seu gust l’aparell i decidir quin és la mida i la forma que vol que adopti.
Aquest any els principals fabricants presentaran al CES nous dispositius 8K. A més, algunes marques van a aprofitar la fira per mostrar pantalles transparents o televisions sense practicament marcs. És el cas de Samsung amb la Q950, el frontal és 99% pantalla.
Realitat virtual, augmentada i mixta
La realitat estesa és un concepte que aglutina la realitat augmentada, la realitat virtual i la realitat mixta. A l’espera que es perfeccionin aquestes tecnologies i es generalitzi el seu ús, ja hi ha diferents casos d’ús. Per exemple, ja permeten a estudiants practicar una operació de cor sense estar en un quiròfan o crear una obra d’art sense necessitat de pintar en un llençol.
En aquesta edició del CES, companyies com Briançó, Hypervsn, Insta360, Teslasuit mostraran els seus avanços en aquest àmbit i nous dispositius. S’espera que ofereixin a més experiències immersives en totes les indústries: des de la manufacturera a la d’atenció mèdica o agricultura.
Informació publicada al diari El País: Isabel Rubio – Las Vegas 6 de gener 2020
- On 7 gener, 2020