Les pimes son adjudicatàries del 82% de les licitacions amb lots
La Direcció General de Contractació Pública ha dut a terme un nou informe d’anàlisi, on s’examinen els efectes de la divisió en lots en les adjudicacions de la Generalitat de Catalunya.
Concretament, l’informe dona resposta a quatre preguntes principals:
- Es podrien haver dividit en lots un major nombre d’expedients dels que efectivament s’han dividit?
- La divisió en lots afavoreix la concurrència en les licitacions?
- La divisió dels contractes en lots afavoreix l’import adjudicat a les PIME?
- La lotització dels contractes pot incrementar la participació empresarial?
Pimes
Segons aquests nou Informe, les pimes son adjudicatàries del 82% de les licitacions amb lots d’acords marc i del 53% del seu import. En les licitacions per procediment obert sense lots, s’adjudica a les pimes un 78% dels contractes, que suposen un 57% de l’import. Ara bé, quan les licitacions són amb lots, aquests percentatges disminueixen fins al 73% del nombre i el 45% de l’import.
En sentit contrari, les empreses grans són adjudicatàries del 14,5% dels contractes no lotitzats, que suposen el 30% de l’import adjudicat. Pel que fa a les adjudicacions dividides en lots, aquests percentatges s’incrementen fins al 19% i el 37% respectivament
Expedients de contractació
Respecte els expedients de contractació, un 85,8% no es divideix en lots. Això representa el 54,2% de l’import total adjudicat.
La proporció d’acords marc dividits en lots assoleix el 56% del total d’adjudicacions. Si, a més, hi afegim els contractes dividits en lots unitaris, aquest percentatge arriba fins al 94%. En termes d’import, el percentatge adjudicat en contractes dividits en lots és del 95%.
El 83% dels expedients per procediment obert no es divideix en lots. Aquests expedients representen la meitat de l’import adjudicat per aquest procediment i el 55,8% del nombre total d’expedients.
Concurrència
Els contractes amb lots tenen un índex de concurrència de 3,23 ofertes per lot. Aquest índex és inferior al dels contractes sense lots, que és de 4,40.
La divisió en lots disminueix la concurrència de les pimes en 1,07 punts percentuals i la de les empreses grans, en 0,71 punts.
Les UTE incrementen la seva concurrència quan les licitacions es divideixen en lots, fins a assolir un índex de 7,4, tenint en compte que la mitjana de les licitacions és del 3,2.
La mitjana de concurrència de licitacions d’expedients oberts disminueix fins al 2,96 quan no s’hi inclouen mesures de limitació en l’adjudicació.
Quan es limita l’adjudicació en els lots dels expedients oberts, la mitjana de concurrència s’incrementa i assoleix el 5,22.
La divisió en lots, per si sola, no suposa un increment en la concurrència de les pimes. Si s’hi inclouen mesures de limitació en l’adjudicació, aleshores les pimes sí que veuen incrementada la concurrència.
Llei de Contractes del Sector Públic
L’entrada en vigor de la Llei de Contractes del Sector Públic, el març del 2018, va suposar que la divisió dels contractes públics en lots passés a ser, en general, obligatòria en les licitacions, llevat que s’exposessin motius vàlids per a no dur-la a terme.
Aquesta idea capgirava el paradigma de la normativa anterior on la lotització és configurava com un element voluntari que calia justificar. Aquest canvi partia d’una idea fonamental: la divisió en lots afavoreix la participació de les pimes en les licitacions, i n’incrementa la concurrència i la competència. No obstant això, fins a dia d’avui no es disposava de dades que permetessin confirmar o desmentir tal assumpció.
Consulteu aquí el nou informe disponible: ‘Els efectes de la divisió en lots en les adjudicacions de contractes públics‘
- On 21 gener, 2023