L’ecosistema de ciberseguretat a Catalunya supera els 800 milions d’euros, segons un estudi de la Generalitat
Un informe d’ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya identifica 356 empreses que es dediquen a l’àmbit de la ciberseguretat i que ocupen 6.100 treballadors.
- La ciberseguretat té aplicacions en àmbits com la indústria, la salut, les finances o el transport, des de la protecció de dades emmagatzemades al núvol o en dispositius mòbils, a la prevenció i detecció del frau o la gestió de la identitat.
- L’estudi també recull previsions del creixement del mercat global de la ciberseguretat, que podria arribar als 164.000 milions de dòlars l’any 2024, tot i que actualment està molt concentrat als Estats Units i, en menor mesura, al Regne Unit.
El sector de la ciberseguretat agrupa 356 empreses a Catalunya. Així es desprèn d’un estudi d’ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya del Departament de Polítiques Digitals i Administracions Publiques, que analitza l’estat d’aquest sector a Catalunya. En el marc de l’informe, la ciberseguretat s’entén com aquell conjunt de mesures físiques, lògiques i administratives destinades a la protecció digital de les empreses, persones i els sistemes (dispositius, aplicacions o dades) davant d’atacs digitals.
D’acord amb l’estudi, les 356 empreses dedicades a la ciberseguretat a Catalunya facturen 809 milions d’euros directament vinculats a aquest àmbit i agrupen 6.100 treballadors. L’estudi també apunta que més del 81% d’aquestes empreses son pimes i que gairebé el 52% tenen menys de deu anys de vida, fet que posa de manifest que es tracta d’un sector en creixement. A més d’aquestes empreses, l’ecosistema de ciberseguretat a Catalunya també està format per centres tecnològics i de recerca -inclosos els centres amb segell TECNIO-, universitats, institucions, associacions i fires.
Els àmbits d’aplicació de la ciberseguretat
L’informe, presentat aquest dijous, conclou que les empreses que treballen en el sector de la ciberseguretat a Catalunya ho fan principalment en tres àmbits: el 39% es dedica al desenvolupament d’aplicacions i als serveis, el 31% a la capa de negoci (consultoria i serveis de seguretat, gestió del risc digital, seguretat de dades i transaccions o gestions contra el frau, per exemple) i el 30% restant, a la capa d’infraestructura (tecnologies relacionades amb la seguretat al núvol, l’enviament de missatges o els dispositius mòbils, per exemple).
L’estudi assenyala també els principals sectors en què la ciberseguretat pot tenir més aplicacions. És el cas de la indústria, que requereix de sistemes de seguretat per protegir dispositius, grans infraestructures i informació sobre patents i propietat intel·lectual, per exemple. Pel que fa a la mobilitat, la ciberseguretat s’introdueix en la protecció de mitjans de transport, inclosos els vehicles autònoms i els drons, mentre que en l’àmbit de l’administració es pot aplicar per gestionar serveis públics electrònics. La ciberseguretat és també rellevant a l’hora de protegir informació sensible, com les dades de l’àmbit de la salut o les finances, especialment de cara a la digitalització de serveis (emmagatzematge de dades mèdiques, seguretat dels dispositius mèdics interconnectats o protecció d’informació de la banca online, per exemple). Les smart cities o l’e-commerce també són nous àmbits d’aplicació d’aquest tipus de solucions.
En concret, actualment la ciberseguretat té aplicacions com ara el desenvolupament de solucions per a l’anàlisi i el control dels riscos en l’àmbit dels negocis; la protecció de la informació emmagatzemada al núvol o protegida amb blockchain; la prevenció i detecció del frau econòmic en mitjans cibernètics; la seguretat en la informació per a mòbils i altres dispositius; la gestió de la identitat i l’accés segur a recursos tecnològics; la seguretat d’aplicacions davant els ciberatacs o la protecció dels dispositius intel·ligents i els objectes connectats (Internet de les Coses), entre d’altres.
L’estudi apunta que els ciberatacs són cada cop més freqüents. L’any 2021, un negoci patirà un ciberatac cada 11 segons, mentre que al 2016 tenien lloc cada 40 segons. Segons es recull a l’informe, es preveu que la despesa global en ciberseguretat protagonitzi un creixement anual d’entre el 12% i el 15% fins al 2021. Per la seva banda, Orbis Research calcula que el mercat de la ciberseguretat arribarà als 164.000 milions de dòlars l’any 2024, un augment vinculat a la transformació digital i al sorgiment de noves tecnologies com el big data i la intel·ligència artificial, el blockchain, el 5G o l’IoT.
Tot i així, el mercat de la ciberseguretat es troba en l’actualitat molt concentrat als Estats Units (sobretot, a Silicon Valley) i, en menor mesura, al Regne Unit. Es calcula també que la Xina aconsegueixi un major protagonisme en els propers anys, donada la recent aprovació de mesures legislatives en l’àmbit de la seguretat cibernètica. A banda, l’estudi subratlla també que des del 2014 el nombre de patents atorgades en l’àmbit de la ciberseguretat ha augmentat una mitjana del 7%. De fet, el 94,2% de les patents mundials es concentren als Estats Units i Europa.
- On 6 febrer, 2020