L’automatització posa en risc un 12% d’ocupacions a Espanya
És el tercer país, per darrere d’Alemanya i Àustria, on més llocs de treball es perdran per la robotització, segons l’OCDE
Àustria, Alemanya i Espanya són, per aquest ordre, els tres països dels 21 que componen l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) que més es veuran afectats per l’anomenada quarta revolució industrial, o revolució robòtica. Així ho assenyala un estudi elaborat per aquest organisme que destaca que l’automatització permetrà substituir un 12% dels empleats espanyols. Els treballs manuals i repetitius seran els que tindran una probabilitat major de ser reemplaçats per màquines. Tot i així, l’organització subratlla que l’avanç de l’automatització serà un procés “lent”.
Si, de mitjana, el 9% dels treballadors dels països de l’OCDE “està en risc” per l’arribada de la intel·ligència artificial, drones i impressores 3D, a Alemanya i Àustria aquesta quota és considerablement superior, consideren els experts de la organització. En aquests països, més d’un 12% dels llocs de treballs podria desaparèixer per la quarta revolució industrial. Una xifra major a la de Bèlgica o Finlàndia, on el percentatge és del 7%. Espanya, a prop del 12%, després Àustria i Alemanya, és el tercer país de l’OCDE amb major risc de patir una dolorosa reconversió industrial de la mà dels robots.
Els investigadors de l’organització, que realitzen el seu treball partint d’una enquesta duta a terme per la mateixa OCDE durant el 2012, destaquen que els llocs de treball més repetitius -generalment els manuals- seran els més afectats.
Un procés lent
Malgrat que l’estudi dibuixa un panorama amb molts perdedors, l’OCDE creu que tot procés de canvi genera noves oportunitats en sectors encara desconeguts. El procés d’automatització de la societat és “lent” i els treballadors poden adaptar-se al canvi, aprofitant que es necessitarà més creativitat i talent. En aquest sentit, per l’OCDE, l’important és obrir el debat i no escudar-se en la visió fatalista del “atur tecnològic”.
Els graduats, més difícils de reemplaçar
Malgrat que el grau de formació dels treballadors d’un mateix sector no influeix sobre la possible substitució per part d’un robot, segons l’OCDE en general sí que compta haver passat o no per una universitat.
Els professionals amb un màster o un doctorat tindran una probabilitat gairebé equivalent a zero de ser reemplaçats per un robot.
El mateix passarà pels que hagin cursat un grau universitari; mentre que els treballadors amb nivells educatius d’escola primària o secundària patiran en un 40% o 50% més la competència dels autòmats.
Informació publicada al diari el El País
Luca Costantini – Madrid 28 MAY 2016
- On 29 maig, 2016