La UE prohibeix les discriminacions geogràfiques en les compres per internet
Queden fora els productes protegits per drets d’autor i els audiovisuals
Des del passat 3 de desembre, els comerciants que ofereixen un producte o un servei en línia a la Unió Europea (UE) ja no podran bloquejar als usuaris o redirigir automàticament a una versió local del seu lloc segons l’origen de connexió, d’acord amb un nou reglament europeu en matèria de comerç electrònic que va entrar en vigor a principis de setmana.
Entre els productes i serveis protegits figuren els electrodomèstics, les entrades a espectacles i parcs d’oci, les estades en hotels i el lloguer de vehicles. De tota manera, de moment, queden exclosos els continguts protegits per drets d’autor -com llibres electrònics i música descarregable, així com els serveis audiovisuals i el transport. D’aquí a dos anys es farà una revisió i es valorarà aixecar aquest veto.
De la mateixa manera, els venedors tampoc tindran dret a aplicar condicions de pagament diferents segons la nacionalitat dels compradors, el que vol dir que si una pàgina italiana accepta que a Itàlia la gent pugui pagar amb targeta de crèdit, també haurà d’acceptar aquest mitjà de pagament a Romania.
No obstant això, aquesta obligació no afecta el lliurament dels productes, en la mesura que si bé el comerciant està obligat a vendre, no ho està a estendre els seus serveis logístics, però sí a acordar amb el comprador la forma de recollida a partir del punt més llunyà en què el comerciant realitzi els lliuraments. Per exemple, si un català compra a una pàgina francesa que només fa lliurament a territori francès, el comerciant està obligat a acceptar la transacció, però la seva obligació de lliurament arriba fins a la frontera amb Espanya, punt a partir del qual és el comprador qui s’ha de fer càrrec del transport fins al seu domicili.
Segons un estudi de la Comissió Europea, actualment el 63% dels llocs web no permeten que els consumidors comprin en un altre país de la UE i, per exemple, una enquesta va mostrar el 2015 que per el mateix viatge a Disneyland Paris -reservat a través d’internet- una família francesa va pagar de mitjana 865 euros, contra 1.204 euros per a una família romanesa o 1.339 euros per a una família italiana.
Les noves regles permetran als consumidors beneficiar-se d’una major varietat de productes a preus competitius. Al mateix temps, les companyies veuran als seus clients expandir-se a través de les fronteres i es beneficiaran de menors costos de transacció i administració.
Per la seva banda des de l’Oficina Europea de Protecció al Consumidor (BEUC) creuen que la norma és una “molt bona notícia”, però que és decebedor veure que el bloqueig geogràfic continuarà existint quan la gent intenti veure programes de televisió o pel·lícules estrangeres a línia.
Font de la informació: La Vanguardia – Albert Molins Renter
- On 7 desembre, 2018