La UE dissenya un conjunt d’instruments per a l’ús d’aplicacions mòbils de rastreig i enviament d’alertes
Els Estats membres de la UE, amb el suport de la Comissió Europea, han creat un conjunt d’instruments per a l’ús d’aplicacions mòbils de rastreig de contactes i enviament d’advertències, amb l’objectiu de contribuir a un desconfinamient gradual.
Des de l’inici de la pandèmia de COVID-19, els països membres han estat avaluant l’eficàcia de solucions digitals que respectin la normativa de protecció de dades, per fer front a la crisi sanitària i als desafiaments desencadenats per la mateixa.
Les aplicacions de rastreig de contactes i enviament d’advertències poden complementar el rastreig manual de contactes existent i contribuir a trencar la cadena de propagació de virus. En aquest context, la UE ha elaborat un conjunt d’instruments, acompanyat de directrius sobre la protecció de dades per a aquestes aplicacions mòbils.
Una directriu comuna sobre les aplicacions de localització
El conjunt d’instruments estableix els requisits essencials d’aquestes apps, que han de ser d’ús voluntari i respectuoses amb la intimitat.
En primer lloc, han de complir amb les normes de protecció de dades i de la intimitat de la Unió Europea, així com desplegar-se en coordinació amb les autoritats sanitàries i ser aprovades per aquestes. A més de instal·lar-se de forma voluntària amb l’objectiu d’explotar les últimes solucions tecnològiques, no permetran el rastreig de la ubicació de les persones i es desinstal·laran tan aviat com deixin de ser necessàries.
De la mateixa manera, s’han de basar en dades anonimitzades, podent alertar als que hagin estat a prop d’una persona contagiada durant cert període de temps perquè se sotmetin a proves o s’aïllin, sempre sense revelar la identitat de les persones infectades. També han de ser interoperables a tota la UE perquè la ciutadania estigui protegida fins i tot al creuar les fronteres del seu país.
Finalment, s’han de basar en directrius epidemiològiques acceptades i seguir les millors pràctiques en matèria de ciberseguretat i accessibilitat, per donar un servei segur i eficaç.
Properes mesures
El conjunt d’instruments creats per la UE forma part d’un procés en curs en el qual els estats membres col·laboren per planejar i optimitzar en les pròximes setmanes la utilització d’eines pràctiques.
Com a molt tard, el proper 30 d’abril les autoritats sanitàries avaluaran l’eficàcia nacional i transfronterera de les aplicacions. Els països membres han d’informar sobre les seves accions abans de el 31 de maig d’aquest any i posar les mesures a disposició dels altres Estats i de la Comissió Europea per a la seva revisió.
Així, la Comissió valorarà els progressos realitzats i publicarà informes periòdics a partir de juny de 2020 i mentre duri la crisi sanitària, en els quals recomanarà l’adopció o eliminació gradual de mesures de confinament.
- On 24 abril, 2020