La tecnologia que veurem en 2021
RAMÓN PECO l La Vanguardia – Tecnologia
2021.01.06
El nou any serà en el qual es popularitzin les xarxes 5G i els ordinadors canviïn el seu maquinari radicalment.
La tecnologia en 2020 va estar marcada en gran mesura per la pandèmia. Un dels dubtes que es planteja per a 2021 és si les tecnologies que van créixer a l’abric de la situació sanitària, com les videotrucades, seguiran tenint una forta presència o el seu ús caurà en picat en el cas que la situació sanitària millori. Però més enllà d’això, en l’horitzó despunten amb claredat alguns fenòmens tecnològics.
Tot i que encara falten mesos o anys perquè les xarxes 5G puguin demostrar el seu potencial, aquesta tecnologia ja està madura. Tant és així que Huawei fins i tot d’establir a València un laboratori en el qual començarà a investigar sobre la propera generació de xarxes 6G.
Entre els canvis que provocaran aquest tipus de xarxes a curt termini estarà probablement el creixement d’aplicacions mòbils que s’executaran de forma remota. Una cosa que és possible gràcies a la millora de la latència. També la transmissió de continguts audiovisuals amb major qualitat en dispositius mòbils, incloses les videotrucades, serà una cosa que molt probablement arribi el 2021 amb el desplegament de l’5G.
La irrupció de la tecnologia Apple Silicon, que en essència consisteix a traslladar l’arquitectura dels processadors mòbils als ordinadors, ha estat un dels grans canvis en la informàtica personal que ens ha portat 2020.
Microsoft ja ha preparat una actualització de Windows que permet executar les aplicacions creades per a processadors Intel o AMD i les creades per a processadors ARM mòbils.
En 2021 potser vegem telèfons i tauletes capaços de connectar-se a una pantalla i executar amb la mateixa potència que un ordinador, o fins i tot superior, aplicacions creades per ordinador.
Segurament també donaran que parlar les sorpreses que ens ofereixi l’Internet de les coses. El 2020 probablement el dispositiu connectat més popular ha estat una joguina sexual: el Satisfyer. Un indici de l’enorme potencial creatiu que s’obre en aquest camp. Tampoc cal oblidar com cada vegada més dispositius mòbils estan incorporant càmeres de profunditat.
Un altre aspecte que serà decisiu de 2021: comprovar si finalment es regularan els monopolis tecnològics. Això podria canviar per complet la forma en què fem servir la tecnologia. Si els governs es posen mans a l’obra, és clar. Google, Facebook i Amazon es podrien veure afectades per noves regulacions. I no cal oblidar un altre front que pot ser decisiu després del canvi polític a la Casa Blanca: la guerra freda comercial en el sector tecnològic que mantenen els Estats Units i la Xina. D’ella depèn molt del que passi amb la tecnologia aquest any que acaba d’arrencar.
Vegeu aquí l’article complet de Ramon Peco publicat a La Vanguardia el 06/01/2021
- On 9 gener, 2021