La Generalitat destinarà 1,5 milions a préstecs per a noves empreses digitals culturals
La Generalitat ha anunciat aquest dilluns la creació d’una nova línia de préstecs participatius per a noves empreses natives digitals – les que fan servir les noves tecnologies com a base de la creació – amb una aportació global de 1,5 milions d’euros inscrits en el nou Pla de Cultura Digital.
Segons ha explicat el director general de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat, Jordi Sellas, aquesta nova línia serà només per a noves empreses digitals, que podran demanar entre 40.000 i 200.000 euros per projecte.
El nou pla contempla actuacions tant per a les noves empreses natives digitals i també per a les empreses culturals tradicionals que ja estan en marxa, que podran indistintament sol·licitar les anunciades aportacions reintegrables – amb una bossa de 3,5 milions -, que té un índex de retorn del 89%.
Aquestes empreses podran demanar també préstecs de l’Institut Català de Finances (ICF), amb una línia de crèdit de 20 milions per a entitats i empreses culturals en general – no exclusiva d’aquest pla – de la qual s’ha fet servir un 30%.
La Conselleria també invertirà esforços en la internacionalització de les empreses culturals, especialment del sector del videojoc i dels continguts digitals interactius, a més d’un programa de visibilitat que llançarà notes de premsa i inclourà un bloc i trobades entre el sector i els mitjans de comunicació.
Dins d’aquestes actuacions hi haurà també un programa de captació de talent i d’empreses de la mà de les universitats i l’agència Invest in Catalonia/Acció, amb reformes en les beques orientades a creadors.
Específicament per a les tradicionals, Sellas ha anunciat que fomentarà sobretot el canvi tecnològic amb l’impuls als projectes digitals com el llibre digital, la presència de la música a les plataformes electròniques, la presència de l’art en les xarxes socials i la creació d’escenografies interactives, per exemple.
PLA TRANSVERSAL
De forma transversal, la Conselleria organitzarà esdeveniments que posin en relació els continguts culturals i tecnològics per ser un “punt de trobada”, oferir formació i detectar i captar talent, així com la transferència universitat -empresa, la cooperació intersectorial, la formació i consultoria i el suport a l’emprenedoria digital.
Segons dades de la Conselleria relatius a 2012, el sector cultural digital té 161 empreses a Catalunya entre empreses de videojocs, apps, realitat augmentada, distribució digital i llibres i música digital, amb dos milers de treballadors i una facturació de 146.500.000.
- On 1 abril, 2014