La facturació de l’e-commerce a Catalunya ja equival a l’1,5% del PIB
Actualment a Catalunya hi ha 827 empreses -tant marques que han nascut per vendre en format digital, com marketplaces o proveïdors de tecnologia- que facturen més de 3.770 milions d’euros i ocupen 18.000 treballadors
La facturació del comerç electrònic a Catalunya supera els 3.773 milions d’euros, xifra que equival l’1,5% del PIB. És una de les principals conclusions d’un estudi d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement – que s’ha donat a conèixer durant la primera jornada de la Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ.
El comerç electrònic a Catalunya
L’informe sobre el comerç electrònic identifica fins a 827 empreses que donen feina a 18.330 treballadors. Es tracta principalment de plataformes tipus marketplaces (un 41% del total), i marques que han nascut per vendre els seus productes en format digital (32%), així com empreses que proveeixen solucions per a altres companyies en l’àmbit de l’e-commerce (11%), desenvolupadors tecnològics (9%) o de logística (4%). No s’inclouen en aquesta anàlisi les empreses o botigues físiques que, més tard, també han començat a vendre els seus productes per internet.
La COVID-19 accelera el creixement del comerç electrònic
La pandèmia de la Covid-19 ha accelerat la tendència a l’alça de l’e-commerce, de tal manera que gairebé una quarta part de les empreses catalanes hauran introduït serveis de comerç electrònic al llarg de l’any 2020, segons recull l’informe. Aquesta situació referma una tendència que ja era creixent durant els últims anys.
L’estudi constata que a Catalunya l’ecosistema d’empreses creades per oferir solucions de comerç electrònic està format majoritàriament per pimes (el 99%) que tenen menys de 10 anys de vida (el 81%). Per sectors, les de moda i disseny són les més habituals (14%) pel que fa als marketplaces, seguides per les que operen en el Traveltech (12%) i el Foodtech (11%).
El treball també analitza les principals tendències de l’e-commerce. D’una banda, destaca l’àmbit de la robòtica i els drons per al repartiment de productes, així com la creació de nous espais de click and collect o la readaptació de petits comerços de proximitat per tal d’incorporar-se també a la distribució del canal online. Alhora, el comerç electrònic també impulsa àmbits com el social commerce o les tecnologies com la realitat virtual o el Big Data que permeten mimetitzar l’experiència d’una botiga física.
- On 1 desembre, 2020