La digitalització crearà més llocs de treball dels que destruirà a Catalunya
La digitalització crearà més llocs de treball dels que destruirà a Catalunya. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi sobre ‘L’impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya’, elaborat per l’Observatori de la Indústria en el marc dels treballs del Pacte Nacional per a la Indústria, i que van presentar el passat 25 d’abril la directora general d’Indústria del Departament d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón i el director de l’estudi i cap de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de la direcció general d’Indústria, Joan Miquel Hernández.
La digitalització està comportant canvis en l’activitat econòmica i una acceleració en l’avenç tecnològic que porta a parlar de la quarta revolució industrial. Aquesta es caracteritza per la utilització de tota una sèrie de tecnologies, que permeten la hibridació del món físic i el digital (cyber physical systems), un fenomen que ha vingut a anomenar-se Indústria 4.0 i que possibilita la connectivitat entre els diferents sistemes al llarg de la cadena de valor i més enllà d’una sola empresa així com una nova interacció entre l’home i la màquina.
El desenvolupament de la indústria 4.0 crearà a Catalunya fins a 13.000 llocs de treball en l’horitzó del 2030. Aquest increment de l’ocupació serà especialment destacable en el sector dels serveis lligats a la indústria, amb una creació de 29.000 llocs de treball. En sentit contrari, la indústria pot perdre més de 12.000 llocs de feina en aquest mateix període.
L’estudi destaca la creació de més de 10.000 llocs de treball al sector de tecnologies de la informació, també de més de 10.000 al de comptabilitat i consultoria i més de 3.000 a cadascun dels sectors següents: automoció; equipament elèctric, informàtic, electrònic i òptic; i fabricació de maquinària i equips.
Així mateix, aquest anàlisi indica que el 35% dels llocs de treball de Catalunya tenen una alta probabilitat de ser automatitzats en l’horitzó 2030 com a conseqüència de la implantació de la Indústria 4.0. Això no vol dir que tots ells seran substituïts per robots sinó que es poden veure redefinits.
El risc és més elevat en els llocs de treball que desenvolupen tasques repetitives de poca formació i amb salaris baixos. No obstant això, la digitalització també suposarà la creació de noves ocupacions de major qualificació.
L’estudi de l’Observatori de la Indústria proporciona una llista de 485 professions classificades segons la seva probabilitat d’automatització.
Entre les de major risc d’automatització es poden destacar, a tall d’exemple, els operadors de laboratori fotogràfic; els operador de telemàrqueting; els operadors de maquinària diversa (embalatge, embotellament i etiquetatge; calçat, marroquineria i guanteria de pell; blanquejar, tenyir i estampar;…); els muntadors i engalzadors o els empleats de control de personal i nòmines.
En sentit contrari, els llocs de treball amb menor probabilitat d’automatització són aquells en els quals la interacció humana i la creativitat tenen més importància com ara director i gerent d’hotel; dietista i nutricionista; metge de família; especialista en mètodes didàctics i pedagògics; logopeda; director de serveis socials; i psicòleg.
Més informació:
- Resum de l’estudi
- Potenciació del transport multimodal al Corredor del Mediterrani des de la implementació de models multiclient i multiproducte eficients [PDF-7,23 MB]
- L’impacte laboral de la Indústria 4.0 a Catalunya [PDF-5,81 MB]
- Reconeixement i valoració dels requeriments de l’entorn legal amb una incidència sobre la dimensió de l’empresa [PDF-2,19 MB]
- Les dones en el sector industrial a Catalunya [PDF-3,84 MB]
- On 30 abril, 2018