La Ciberseguretat a Catalunya 2020. Informe d’ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya
Més de 360 companyies a Catalunya ja treballen en l’àmbit de la ciberseguretat, una necessitat cada cop més rellevant en la transformació digital de les empreses que s’ha accentuat amb l’impuls del teletreball durant la pandèmia de la covid-19.
Segons aquest informe, s’han identificat 361 empreses amb presència a Catalunya que ocupen 6.900 treballadors i facturen 820 milions d’euros vinculats directament a la ciberseguretat. Això representa un increment del 2,5% de les empreses identificades l’any anterior, amb un 16,9% més de treballadors i un 1,7% més de pressupost.
Les empreses d’aquest sector a Catalunya són principalment pimes (83%), un 13% del total són startups i un 29% són exportadores. L’estudi també subratlla que gairebé un 56% de les empreses factura més d’1 milió d’euros i el 23% més de 10 milions d’euros, mentre que prop d’un 15% de les empreses del sector de la ciberseguretat a Catalunya tenen presència de dones als consells d’administració, per sobre de la mitjana europea.
Malgrat la situació de crisi econòmica derivada de la pandèmia de COVID-19, es preveu que les xifres puguin anar en augment: a escala global. El 79% de les empreses preveu un augment en la despesa en ciberseguretat a curt termini, ja que tres de cada quatre empreses esperen un augment dels ciberatacs, segons es desprèn de l’informe. En aquest sentit, el mercat de ciberseguretat tindrà un valor d’uns 164.000 milions de dòlars el 2024, com a conseqüència, en gran mesura, de l’augment del teletreball.
Les àrees que més creixen aquest 2020 al món són la seguretat cloud (+33,3% respecte al 2019), les solucions de seguretat de les dades (+7,2%) i la seguretat de les aplicacions (+6,2%). També se subratlla que el nombre de patents atorgades en l’àmbit de la ciberseguretat ha augmentat una mitjana del 20% anual des de 2015.
Proveïdors de productes
D’altra banda, l’estudi també parteix de la definició de la European Cybersecurity Organization (ESCO) a l’hora d’identificar els proveïdors de productes, consultoria i serveis de ciberseguretat a Europa segons cinc àmbits de capacitat principals:
Identificar – desenvolupar la infraestructura de ciberseguretat per gestionar els riscos
Protegir – solucions per a la reducció de l’impacte dels atacs, garantir la seguretat i el rendiment dels sistemes informàtics
Detectar – mesures per identificar l’aparició de ciberatacs),
Respondre – actuar adequadament sobre els incidents detectats
Recuperar – restaurar les capacitats o els serveis afectats a causa d’incidents cibernètics.
Segons aquests paràmetres, el document conclou que les empreses de ciberseguretat amb presència a Catalunya estan principalment especialitzades en la capacitat de protegir, mentre que les solucions per realitzar còpies i emmagatzematge de seguretat són els productes i serveis que més ofereixen.
- On 1 febrer, 2021