Internet Industrial, de la fàbrica a l’ecosistema
Fundació Telefònica ha publicat un estudi sobre les implicacions de la nova revolució industrial
La indústria, igual que altres sectors d’activitat com l’energia, el transport o l’agricultura, s’està endinsant en una nova etapa de la mà de la tecnologia. Actualment, la gran majoria d’empreses ja ha adoptat Internet en els seus processos interns, per a la gestió de tasques i la connexió amb els seus clients, però, la veritable revolució digital en l’àmbit industrial està en la connectivitat de les màquines i dispositius gràcies a les tecnologies de la Internet de les Coses.
Fundació Telefónica ha publicat l’estudi Internet Industrial: màquines intel·ligents en un món de sensors, un monogràfic que recull els desafiaments i oportunitats que ofereix aquesta transformació. L’informe es basa en les aportacions realitzades dins d’una trobada entre persones expertes en l’àmbit de les tecnologies i la indústria, organitzat per la fundació al setembre de 2015.
Tal com recull la publicació, els pilars tecnològics d’aquesta transformació són els sensors autònoms, de baix cost i cada vegada més petits, les TIC, la Internet de les Coses, l’analítica de dades, les màquines intel·ligents i les tecnologies de fabricació digital personalitzada. Aquestes innovacions han introduït nous paradigmes en el sector industrial.
El primer d’ells és el pas de la prevenció a la predicció, ja que si bé fins ara els plans de manteniment es basaven en estadístiques, el monitoratge mitjançant sensors i tecnologies analítiques permet adoptar un model predictiu adaptat a la situació real de cada component, maquinària o dispositiu.
Un altre dels paradigmes és el pas de productes o serveis connectats als smart services, un model de serveis intel·ligents capaços de comunicar-se directament sense intermediaris. Finalment, en un futur pròxim el concepte de fàbrica se substitueix pel d’ecosistema. Això vol dir que els diferents centres productius puguin estar interconnectats mitjançant un sistema intel·ligent capaç de distribuir la feina en funció de les necessitats de cada moment, per exemple, desplaçant al centre més proper al client.
L’informe recull les implicacions d’aquests canvis a nivell econòmic, al mercat laboral i en el medi ambient, així com en l’educació i en la ciberseguretat. També destaca les accions a impulsar per part de tots els agents, incloent empreses industrials, proveïdors de tecnologies i administracions públiques, per adaptar-se a aquesta nova realitat i incloure-la dins de les seves estratègies de futur, ja que en els propers anys aquestes tecnologies van a entrar de forma massiva en el món industrial.
- On 6 juliol, 2016