Informe Pime 2022: Només el 22% disposa de tecnologies digitals avançades
La transformació digital continua sent l’assignatura pendent de moltes de les pimes espanyoles. Aquesta és una de les conclusions que es desprèn de l’Informe Pime 2022: Digitalització i desenvolupament sostenible en la pime a Espanya elaborat pel Consell General d’Economistes d’Espanya (CGE) i la Fundació per a l’Anàlisi Estratègica i Desenvolupament de la Petita i mitjana empresa (FAEDPYME).
Aquest informe és un estudi empíric a partir de la informació recollida en una enquesta realitzada a directius de 1.044 pimes –amb un error mostral global del 3,2% per a un nivell de confiança del 95%– . El treball permet conèixer, d’una banda, el grau de digitalització de les pimes, els factors que impulsen la digitalització, així com les seves barreres; i, per una altra, veure el comportament de les petites i mitjanes empreses davant les diferents mesures de sostenibilitat dels negocis, els beneficis derivats de la mateixa i els obstacles per a aconseguir la sostenibilitat mediambiental del negoci. L’informe també analitza altres qüestions, com l’evolució i expectatives en l’ocupació i les vendes.
Punts forts i febles respecte la competència
Els aspectes en els quals les pimes espanyoles consideren que tenen una millor posició respecte a la competència estan la satisfacció dels clients, un menor grau d’absentisme laboral, la qualitat dels seus productes i la satisfacció dels empleats; per contra, són susceptibles de millorar la rendibilitat obtinguda i la rapidesa en el creixement de les vendes.
Augment de les vendes i l’ocupació
Pel que fa a les expectatives sobre vendes i ocupació, l’Informe pime 2022 posa de manifest que, en general les expectatives són favorables tant en vendes com ocupació especialment en empreses mitjanes en els sectors de la construcció i els serveis.
En aquest sentit, el 2021 va suposar un punt d’inflexió davant la crisi originada per la COVID-19 i ha comportat un lògic augment dels ingressos en moltes pimes, encara que potser no amb la rapidesa i intensitat desitjada d’acord amb períodes prepandèmia. Així, només el 53,2% de les empreses enquestades assenyala que ha augmentat les seves vendes en 2021 en relació amb les registrades al 2020, mentre que el 34% va aconseguir mantenir-les i un 12,8% les va reduir.
Pel que fa a les expectatives de vendes per al 2022 i 2023, no s’aprecien gaires canvis. Així, continuen entorn d’un 48% les pimes que en 2022 (49,4% en 2023) esperen augmentar les seves vendes al llarg d’aquest 2022 i un 49,4€ esperen augmentar les seves vendes al 2023. Per contra, mentre que preveuen que les seves vendes disminueixin un 5,8% de les empreses creuen que disminuiran les seves vendes durant el 2022 i un 5,3% per el 2023.
Costos massa elevats per emprendre processos de digitalització
L’informe pime 2022 recull dades sobre el nivell d’adopció d’equipaments tecnològics, tant de caràcter bàsic com avançats. Dins del primer grup, equipaments bàsics, el nivell d’adopció presenta una mitjana de disponibilitat d’equipaments bàsics per part de les pimes és del 68,9%:
- Banca digital (97,2%)
- Web pròpia (87%)
- Ciberseguretat (78,4%)
- Sistemes integrats de gestió (53,3%)
- Teletreball (49%)
- Xarxes socials amb finalitats comercials (48,7%)
Dins del segon grup, equipaments avançats, presenta una mitjana d’adopció del 21,6%:
- Intranet corporativa (33,1%)
- Big Data i programari d’anàlisi de dades (29,7%)
- Localització i internet de les coses (21,1%)
- Portal propi de vendes (19%)
- Robotizació i sensorització (18,3%)
- Comerç electrònic marketplace (8,4%)
Entre les barreres per a la transformació digital, les pimes enquestades destaquen els alts costos d’inversió i la falta de personal qualificat.
Sostenibilitat: normativa complexa i poc finançament
Respecte a la sostenibilitat, les pimes realitzen de manera generalitzada la gestió de residus i es percep una elevada sensibilització amb la gestió d’envasos plàstics i derivats. L’aplicació de criteris per a la gestió energètica és menys habitual.
Els beneficis percebuts són la millora de la imatge i la reputació de l’empresa, i l’augment del grau de satisfacció dels clients. No obstant això, implementar el desenvolupament sostenible els resulta massa costós i consideren que la normativa és complexa i això entorpeix la seva aplicació. També troben dificultats per a finançar aquest tipus de projectes.
Descarrega aquí l’informe complet i l’informe executiu
Altres notícies relacionades
18/03/2022 – Creixen un 20% les empreses dedicades a la ciberseguretat a Catalunya el 2021
15/03/2022 – Programa Kit Digital per a petites empreses, micropimes i autònoms
18/09/2021 – L’estat de la transformació digital a nivell regional de pimes i COVID-19
- On 11 juliol, 2022