Índex de Digitalització Empresarial 2020-2021 del BEI mostra un ritme lent de transformació digital a la UE
L’Índex de Digitalització Corporativa 2020-2021 del Banc Europeu d’Inversions (BEI), indica que la majoria de països de la UE estan per darrere dels EUA en matèria de transformació digital de les empreses. No obstant això, set Estats membres, entre els quals es troba Espanya, superen les xifres dels Estats Units.
La nova edició de l’Índex de Digitalització Corporativa del BEI revela que en 2020 el 37% de les empreses de la Unió Europea encara no havia adoptat cap tecnologia digital avançada, en comparació amb el 27% als Estats Units. Una adaptació lenta de les tecnologies digitals pot suposar un obstacle per a la competitivitat del teixit empresarial europeu a llarg termini, ja que les signatures digitals tendeixen a ser més innovadores, tenir millors pràctiques de gestió, créixer més ràpid i crear ocupacions més ben remunerades que les no digitals. Aquest estudi es basa en les dades recopilades en 135.000 empreses per a l’enquesta anual sobre inversions elaborada per aquest organisme.
Només set països europeus superen als EUA
L’Índex de Digitalització Corporativa 2020-2021 mostra que, de mitjana, la Unió Europea no arriba als mínims dels Estats Units en digitalització durant els primers confinaments derivats de la COVID-19 en 2020. Per contra, els únics països europeus que van superar als EUA van ser Espanya, Portugal, Bèlgica, Suècia, Finlàndia, Holanda i Dinamarca.
En general, la quota d’empreses digitals a la Unió Europea i els Estats Units ha augmentat en comparació amb els resultats de la passada edició de l’índex. Les empreses de la UE implementen tecnologies de IoT amb menys freqüència i estan ressagades, especialment, en el sector de la construcció. A més, tendeixen a percebre la infraestructura digital com un obstacle per a invertir amb major freqüència.
Les empreses petites són les menys digitalitzades a Europa
La bretxa digital de la Unió Europea amb els Estats Units és particularment greu per a les empreses amb menys de 50 empleats. El 60% de les microempreses europees no ha implementat cap tecnologia digital, mentre que el 75% de les grans companyies d’Europa ja són digitals.
La relació entre la grandària de l’empresa i les taxes d’adopció digital es pot observar en tots els sectors. D’acord amb l’índex del BEI, es deu a la falta d’habilitats digitals i a la falta d’accés a finançament.
Les tecnologies digitals fomenten la transició verda
En comparació amb els EUA, la UE sobresurt en la proporció d’empreses que inverteixen tant en clima com en digitalització (32% enfront de 28%). El percentatge de companyies que només inverteixen en clima a la Unió Europea també és gairebé tres vegades major que als Estats Units (14% enfront de 5%).
El BEI recomana en el seu estudi la necessitat de donar suport a un entorn propici per a crear nous líders en els sectors digitals alhora que es garanteix la innovació mediambiental, a més de regulacions de competència, mediambientals i de dades per a una ràpida implementació del mercat únic digital europeu.
Tal i com indica el Banc Europeu d’Inversions (BEI), per aconseguir un creixement sostenible, Europa ha d’abastar el potencial de les tecnologies digitals. La revolució digital ja ha transformat indústries, processos de producció, formes de treballar i de viure en general. La digitalització és principalment una oportunitat. Les dades mostren que les empreses que inverteixen en la tecnologia digital tenen més ingressos, més rendibilitat, més bona experiència de client, menys costos, més satisfacció dels treballadors i més productivitat.
Per a accelerar el ritme de la innovació digital i la seva adopció per part de les empreses, Europa ha de centrar-se sobretot en tres elements: un ecosistema propici, un suport financer adequat a la inversió i una visió conjunta per contrarestar els desequilibris en tota la Unió Europea.
Aquí podeu descarregar-vos l’informe del BEI (format PDF): Digitalisation in Europe 2020-2021
- On 23 novembre, 2021