Horitzó 2020 destinarà 6.000 milions d’euros al sector TIC els propers dos anys
La Comissió Europea ha llançat l’última fase del programa Horitzó 2020 per als propers dos anys, amb un pressupost total de 30.000 milions d’euros destinats a recerca i innovació, dels quals 6.000 milions d’euros s’assignaran al sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).
Amb aquest pressupost s’invertirà en projectes TIC que cobreixin tot el procés d’innovació, des de la recerca fins a la posada al mercat del producte o servei. La digitalització en un dels principals impulsors del disseny d’Horitzó 2020 i està present en moltes de les àrees del programa de treball 2018-2020.
Pilars de la digitalització dels serveis i la transformació de la indústria
El programa de treball per a les TIC té, entre les seves àrees fonamentals, la digitalització i transformació de la indústria i els serveis, a la qual es destinen 1.700 milions d’euros i es desenvoluparà al costat d’altres àrees del programa, sobretot, a les de lideratge en tecnologies de la indústria, excel·lència científica i reptes socials.
En el si del pilar sobre lideratge en tecnologies de la indústria la ciberseguretat, tindrà una assignació de 1.000 milions d’euros. D’altra banda, hi haurà una convocatòria per a la implementació de l’estratègia de Digitalització de la Indústria Europea (DEI) destinada a impulsar la inversió ia ajudar a empreses, investigadors i administracions públiques a aprofitar al màxim les noves tecnologies com la xarxa 5G i la propera generació d’Internet.
Innovació i tecnologies emergents
Les Tecnologies Futures i Emergents (FET, per les seves sigles angleses) i les infraestructures electròniques relacionades amb la computació i la gestió de dades es desenvoluparan dins del pilar d’excel·lència científica, que treballarà la computació d’alt rendiment i la implantació d’una ‘Open Science Cloud ‘europea.
Els reptes socials són un tercer pilar d’Horitzó 2020. I en cada un dels set desafiaments socials que inclouen recerca i innovació en diversos temes, com la salut, l’energia neta, el transport intel·ligent o la seguretat alimentària, es contemplen importants contribucions de les TIC.
Per la seva banda, el projecte Consell Europeu d’Innovació, EIC, es dota de 2.700 milions d’euros i entra a formar part del programa de treball dels propers dos anys d’Horitzó 2020 per fomentar la innovació que necessita el mercat i coordinant el pla Open FET. Aquest programa vol desenvolupar el lideratge europeu en recerca i innovació amb la participació d’actors clau que puguin marcar la diferència en el futur, com ara joves investigadors i pimes de base tecnològica.
- On 31 octubre, 2017