Hisenda grava un 4% les vendes en línia d’objectes de segona mà entre particulars
Les vendes de productes usats realitzades per particulars en plataformes online estaran subjectes a l’Impost sobre Transmissions Patrimonials (ITP) en la modalitat de transmissions patrimonials oneroses (TPO) i hauran de tributar al 4%. Així ho estableix una consulta vinculant de la Direcció General de Tributs (DGT) a la qual ha tingut accés EXPANSIÓN. Aquesta doctrina ja és de directa aplicació per als que venguin béns personals o de segona mà en plataformes com eBay, Wallapop, Vibbo, Milanuncios o Amazon, entre d’altres.
Hisenda respon així a un contribuent que volia saber si la venda en aquestes plataformes online estava subjecta a IVA o a algun impost. D’aquesta manera, aquestes transaccions digitals reben un gravamen anàleg al que fins ara s’imposa a les vendes “físiques” de béns usats, amb la diferència que aquestes resulten difícils de localitzar per a Hisenda, però les vendes en línia, que creixen exponencialment, sí queden registrades. L’Agència Tributària (AEAT), a més, demana les bases de dades a les plataformes de comerç en línia per investigar transaccions.
Les transmissions patrimonials s’han de declarar amb el Model 600 de l’AEAT i són competència de les comunitats autònomes.
Plataformes on line
Fonts de l’AEAT expliquen que l’Agència Estatal es concentra en què les vendes en aquestes plataformes online que generin beneficis es declarin l’IRPF com a guany patrimonial. No és el més habitual en transaccions de béns usats i de segona mà, però sí quan es venen quadres o objectes de col·leccionisme.
En el cas d’haver-los venut a un preu superior al que es va comprar, sí que caldrà tributar l’IRPF per guany obtingut. És recomanable guardar documents que acreditin la propietat del bé i proves de la transacció com factures o captures de pantalla del tancament de l’acord, que poden servir per demostrar a Hisenda que aquests ingressos no són fruit de treballs fets en B, per exemple, sobretot quan hi ha diverses transaccions amb diferents quantitats.
De moment, Hisenda estableix a la seu consulta que l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) només grava les operacions empresarials, de manera que “no estarà subjecta a l’IVA la venda d’objectes i estris personals i familiars si es produeix al marge i amb independència de la realització d’una activitat empresarial o professional”.
No obstant això, Hisenda es remet a l’article 7 del text refós de la Llei de l’ITP i Actes Jurídics Documentats (AJD), que regula la modalitat de transmissions patrimonials oneroses, i determina que “si s’entén que la venda d’objectes usats la realitzen com particulars i no com a empresaris ni professionals en l’exercici de la seva activitat, com a operació no subjecta a l’IVA, s’ha de considerar, en tot cas, com a transmissió gravada per l’ITP. Havent de liquidar l’adquirent, sobre la base del valor real dels béns i en funció del tipus de gravamen que correspongui a la classe de bé que es transmet. Actualment, aquest tipus es fixa per als béns mobles en un 4%”.
Un dels objectius prioritaris del control de l’AEAT en els últims exercicis són les empreses de l’economia digital. A més, hisenda s’ha concentrat en la captació i explotació de la informació disponible a Internet que permet descobrir activitats ocultes.
En el Pla de Control de 2017, l’AEAT va anunciar que vigilaria els nous mitjans de pagament -bitcoins, plataformes mediadores, pagaments des de dispositius mòbils, etcètera-. A més, la Hisenda espanyola ha preparat un Real Decret que està pendent d’aprovació al Consell de Governs que crea una nova declaració informativa que hauran de realitzar les plataformes de lloguer de vacances Airbnb o Wimdu, entre altres, així com aquells particulars que facin de mitjaners, que inclourà tots els detalls de cada activitat. Els casolans, a més, han de guardar les dades dels arrendataris.
Font de la informació: Diari Expansión
- On 17 novembre, 2017