La Generalitat de Catalunya, MWCapital Barcelona i GSMA faran proves pilot d’ID mòbil
La Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Mobile World Capital Barcelona i GSMA van presentar el passat 23 de juliol un nou acord de col·laboració per impulsar projectes pilot en l’àmbit de la identitat mòbil a Catalunya. L’objectiu d’aquestes proves és desenvolupar serveis digitals gestionables a través del telèfon mòbil, que millorin les relacions entre l’Administració Pública i el ciutadà, i que siguin aplicables al sector privat per millorar la gestió entre empreses i clients.
La iniciativa sorgeix de la demanda ciutadana de canalitzar, a través de l’entorn digital, serveis tradicionalment analògics com ara presentar una instància a l’Ajuntament, accedir a la carpeta personal de salut, permetre la firma electrònica de documents o realitzar transaccions electròniques per adequar aquestes gestions a les necessitats digitals de la societat actual. Aquest requeriment implica més i millors serveis digitals i majors nivells de seguretat, privacitat i confiança per contractar i utilitzar aquestes noves solucions a través del mòbil.
Per aprofundir en el potencial del ciutadà intel·ligent (smart citizen), avaluar com pot consolidar una relació més fluida i personalitzada amb l’Administració a través de serveis digitals i millorar la participació més activa del ciutadà en la governança d’aquesta societat, Mobile World Capital Barcelona ha elaborat, a petició de la Generalitat de Catalunya, l’informe ID_M, Identitat Mòbil amb la col·laboració de GSMA, Accenture, NXP i T-Systems.
L’estudi, presentat també el 23 de juliol, analitza el potencial dels telèfons intel·ligents com a nova eina d’identificació totalment segura, confiable i privada, així com recomanacions per a la seva potencial implantació a Catalunya. L’informe mostra el nou rol dels telèfons intel·ligents, derivat de l’increment de les seves funcionalitats, que els posiciona com a nexe real i imprescindible entre la nostra identitat física –DNI, targeta de crèdit, targeta sanitària, carnets de soci, etc.- i la nostra identitat digital –perfils en xarxes socials, comptes de correu electrònic, perfils de banca online, etc.-.
El mòbil com a eina d’identitat, la clau per afavorir el desenvolupament de serveis digitals
L’informe ID_M, Identitat Mòbil proposa un conjunt de recomanacions per respondre a les demandes ciutadanes de serveis mobile i afavorir el desplegament de serveis electrònics d’institucions públiques i privades.
En primer lloc, MWCB recomana la creació d’un cens digital de la ciutadania amb dades com el correu electrònic o el número de telèfon mòbil. Aquesta digitalització del cens, previ consentiment ciutadà, permetria constituir una plataforma digital de validació de credencials, que consolidarà l’Administració com a ens certificador de totes les identitats de l’individu davant qualsevol interlocutor. De la mateixa manera que actualment el passaport és concebut globalment com un document d’identitat vàlid entre països, mitjançant la nova eina la comprovació de credencials es faria a través del mòbil. La creació d’aquest cens digital podria requerir aliances amb diferents agents del sector privat, com la banca o els operadors de telefonia, per a la captació inicial de dades i l’acceptació del servei en qualsevol tipus de transaccions de l’àmbit privat (com contractar serveis, canvi de dades personals, etc.).
En paral·lel, MWCB suggereix ampliar el camp d’actuació de les solucions d’identitat mòbil per tal que el telèfon es consolidi com la plataforma transversal per accedir a tot tipus de serveis. Així, per exemple, el mòbil serà una targeta smart que permetrà accedir a un edifici o zona restringida mitjançant un lector NFC i contindrà les credencials d’un usuari per firmar documents a través del mòbil. A curt termini, el telèfon també serà el bitllet en el transport públic, en el marc de projectes com T-Mobilitat, i permetrà accedir de manera segura a la informació sanitària de cada ciutadà -com mostra el programa pilot d’accés a la Carpeta Personal de Salut impulsat per MWCB i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya que ja està en funcionament-. D’aquesta manera, l’smartphone serà el dispositiu de referència per acreditar-se com a ciutadans o clients, de forma segura, fiable, i amb una experiència d’usuari més fàcil i simple que altres processos de certificació com les contrasenyes o les targetes de coordenades.
El desenvolupament del telèfon intel·ligent com a dispositiu d’autenticació també serà clau per a l’ús de serveis de compra online o banca electrònica. En aquests àmbits ja s’ha expandit l’enviament d’SMS al terminal del client o la comprovació mitjançant l’empremta dactilar per validar una operació. Aquesta diversitat de tecnologies i solucions de validació d’identitat denota la necessitat de consensuar un model de gestió transversal i comú per a tot tipus de serveis que requereixen un accés segur i de confiança. En aquesta línia, l’informe també planteja l’adopció d’un servei estàndard interoperable i segur d’autenticació del ciutadà per accedir a tot tipus de serveis digitals, com el sistema Mobile Connect impulsat per GSMA. Aquest servei s’aplicarà en convergència amb altres solucions ja existents com Val-ID, el servei de validació d’identitats del Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC), i mobileID, que permet l’autenticació per accedir a serveis d’administració electrònica de l’Ajuntament de Barcelona.
En el marc d’aquesta proposta, Mobile World Capital Barcelona, DGTSI i GSMA preparen una prova pilot d’autenticació d’identitat mòbil entre dues administracions europees mitjançant l’ús del sistema Mobile Connect. Aquesta iniciativa, subjecta al reglament europeu eIDAS, relatiu a la identificació electrònica i als serveis de confiança per a realitzar transaccions electròniques a Europa, comptarà amb la col·laboració de l’administració a Finlàndia i Catalunya. La prova pilot es basarà en l’autenticació d’un ciutadà finlandès en accedir a un sistema online de la Generalitat de Catalunya; i viceversa, la d’un ciutadà català en accedir a un organisme públic finlandès a través de Mobile Connect.
- On 27 juliol, 2015