La Generalitat aposta per l’apoderament de les noies en l’àmbit tecnològic en el ‘Dia Internacional de les noies a les TIC’
El quart dijous del mes d’abril se celebra, des de l’any 2011, a més de 160 països de tot el món, el Dia Internacional de les Nenes a les TIC, una iniciativa de la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU) que pretén crear un entorn mundial que encoratgi les vocacions tecnològiques entre les nenes i joves, les apoderi en aquest àmbit i les impulsi a dedicar-hi la seva vida professional, així com reduir l’escletxa digital de gènere. Uns objectius que la Generalitat de Catalunya comparteix plenament i que s’alineen amb les accions i iniciatives que du a terme, en col·laboració amb agents socials i empreses i en el marc de diferents plans i programes estratègics, per promoure l’accés de les dones a les TIC i fomentar les vocacions tecnològiques i l’emprenedoria en aquest àmbit entre les nenes i joves.
Per aquest motiu, la Generalitat se suma avui a la celebració del Dia Internacional de les Nenes a les TIC amb una crida a l’apoderament de les noies en l’àmbit tecnològic, tot recordant les diferents iniciatives que ha posat en marxa per assolir aquest objectiu. Una d’elles és el pla DonaTIC.cat, un projecte impulsat pel Govern a través de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital i en el marc de l’estratègia SmartCAT, que vol impulsar i reconèixer el paper de la dona en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació.
Igualment, el Govern posa un especial èmfasi en la necessitat de fomentar i atraure el talent femení en les TIC dins del programa de promoció de l’oferta extraescolar de programació i robòtica bitbot.cat o el recentment aprovat pla STEMcat per al foment de les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) al sistema educatiu català.
Concurs internacional d’emprenedoria digital per a noies
Precisament, que noies d’entre 10 i 18 anys de tot el món aprenguin i apliquin les habilitats necessàries per resoldre reptes i problemes reals a través de la tecnologia és l’objectiu del concurs internacional d’emprenedoria digital per a noies més important del món, el Technovation Challenge.
Creat per Iridescent l’any 2009, amb el suport global de Made with Code (Google) i UN Women, el concurs compta, en el seu capítol català, amb la col·laboració de la Generalitat a través de la Xarxa Punt TIC i el Departament de la Presidència, i de l’associació Espiral, educació i tecnologia com a ambaixadora nacional del programa. A l’edició d’aquest any, més de 10.000 nenes acompanyades de 4.485 mentores procedents de 116 països han estat elaborant els diferents projectes que presentaran a les finals regionals abans d’accedir a la semifinal virtual i a la final absoluta, que tindrà lloc durant el més d’agost a San Francisco (EUA).
A Catalunya, una de les regions líders del Technovation Challenge, l’edició d’enguany compta amb la participació de 199 noies repartides en 40 equips i 47 mentores. Després d’haver treballat durant mesos la creació de solucions tecnològiques que donen resposta a problemes del món real, els equips sènior (de 14 a 18 anys) i júnior (de 10 a 14 anys) les presentaran, respectivament, a les finals catalanes del 6 de maig al CaixaForum i el 12 de maig al Mobile World Centre.
Les propostes guanyadores de les finals catalanes, juntament amb les de la resta de finals regionals, seran avaluades per un jurat internacional en la semifinal virtual d’on sortiran les finalistes que acudiran a San Francisco durant el mes d’agost i que optaran a premis d’entre 2.500 i 15.000 dòlars.
- On 27 abril, 2017