Polítiques Digitals posa en marxa un banc d’eines digital a l’abast de la ciutadania, pimes i autònoms
El Departament de Polítiques digitals i Administració Pública proposa la creació d’un banc d’eines digitals a disposició d’empreses i autònoms, per tal d’accelerar la digitalització del seu negoci.
Es tracta de recursos, programari, serveis i eines ofertes per diferents empreses del sector TIC per ajudar el teixit empresarial a aprofitar al màxim les eines tecnològiques. Així ho ha assegurat el conseller Jordi Puigneró, juntament amb el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, en el marc d’una reunió celebrada aquesta setmana amb patronals i associacions empresarials de Catalunya (Foment del Treball, CECOT, Pimec, Femcat, Cercle d’Economia, Fepime i Consell de Cambres) per avaluar de quina manera les empreses poden aprofitar millor les eines digitals per minimitzar l’impacte de la crisi de la Covid-19 en el teixit productiu.
Amb aquesta iniciativa, el Govern vol minimitzar l’aturada de l’activitat arran del confinament i que aquelles empreses, autònoms o entitats que necessitin mantenir la seva activitat ho puguin fer a través de mitjans digitals que permetin treballar digitalment, des de casa, a distància, i de forma segura.
La proposta s’activarà a través d’una web viva – L’oficina des de casa – que s’anirà nodrint i ampliant amb les noves aportacions d’empreses o entitats proveïdores de productes tecnològics o serveis digitals que s’ajustin als requisits necessaris per formar part d’aquesta iniciativa. En aquest sentit, la web incorpora un formulari perquè aquestes empreses puguin oferir nous recursos i eines de teletreball.
L’impuls de Plans de Digitalització Empresarial
Durant la reunió també s’han abordat altres temes cabdals per al futur del país com són el procés de digitalització de l’economia catalana; l’acceleració del desplegament d’infraestructures de telecomunicacions a Catalunya com a eina imprescindible per al creixement empresarial i, per últim, la ciberseguretat com a element essencial d’aquesta nova economia i societat digital.
La crisi de la Covid-19 ha permès constatar que moltes empreses no disposen avui de plans de transformació digital, i per tant, aquests negocis tenen més dificultats per afrontar la paralització de l’activitat econòmica que ha comportat l’esforç per frenar l’expansió del coronavirus.
La reunió ha permès constatar, de manera unànime, la necessitat i l’oportunitat d’afrontar la digitalització del teixit empresarial català. En aquest sentit, a la trobada s’ha proposat ajudar especialment, des de l’àmbit de la digitalització, els tres sectors que de moment són els més perjudicats: el comerç no essencial, la restauració i el turisme.
Així, el Departament de Polítiques Digitals s’ha compromès a impulsar Plans de Digitalització que ajudin les empreses a afrontar aquesta nova situació, no només per fer front a l’aturada de l’activitat per la crisi de la Covid-19 sinó com a garantia de futur per a la nova economia digital.
Fibra òptica i infraestructures digitals
Durant la reunió, també s’ha posat de manifest la importància de seguir desplegant fibra òptica a tot Catalunya com la millor garantia de futur per al creixement empresarial.
Per aquest 2020 s’està enllestint la connexió a totes les capitals de comarca – i municipis al seu pas – amb una inversió de prop de 45 milions d’euros.
Campanya de Ciberseguretat per a l’entorn empresarial
Una economia i una societat cada vegada més digital necessita seguretat i confiança en la xarxa. En aquest sentit, el conseller ha traslladat a les patronals i les entitats empresarials que avui el país compta amb un nou instrument per protegir aquest entorn digital: l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.
L’ús intensiu de les eines digitals, així com la intensificació del teletreball, implica reforçar la política de ciberseguretat. La nova Agència ha ofert a les empreses poder proveir una campanya específicament adreçada a l’entorn empresarial perquè el teixit productiu del país conegui i apliqui les mesures adients per prevenir i evitar ciberatacs o ciberamenaces, ja que els programaris maliciosos s’han convertit en una amenaça d’ús recurrent per part dels cibercriminals que tenen com a objectiu prioritari les empreses.
- On 28 març, 2020