Es duplica en un any el finançament de startups i pimes catalanes a través de les plataformes ‘fintech’
Segons dades d’ACCIÓ, entre gener i setembre del 2020 les empreses catalanes han aconseguit 135 milions d’euros de finançament, la xifra més alta en els darrers set anys
Per sectors, destaquen les operacions d’àmbits com les tecnologies de la informació , la indústria, els serveis professionals, el gran consum, l’alimentació i la construcció
Les startups i pimes catalanes han aconseguit 135,3 milions d’euros de finançament a través de les plataformes catalanes de crowdequity, crowdlending i descompte de factures (invoice trading) durant els primers nou mesos d’aquest 2020. Segons dades d’ACCIÓ aquesta xifra s’ha més que duplicat (+104%) en comparació amb el mateix període del 2019, quan es van registrar 66,3 milions d’euros en finançament provinent d’aquestes plataformes. De fet, és la xifra més alta dels últims set anys, des que aquestes entitats de finançament alternatiu van començar la seva activitat a Catalunya (l’any 2014).
D’aquesta manera, fins al setembre de 2020, 22 empreses catalanes han presentat els seus projectes als inversors en l’àmbit del crowdlending i han obtingut finançament, mentre que 16 ho han fet en crowdequity (13 han obtingut finançament). Pel que fa a l’invoice trading, s’han descomptat 7.333 factures a 456 empreses. Des del punt de vista sectorial, el gruix de les operacions es concentra en els àmbits de la indústria, els serveis professionals, el gran consum, les tecnologies de la informació, l’alimentació i la construcció. Per exemple, destaquen rondes d’inversió d’empreses com Methinks (1,25 milions d’euros), Tropicfeel (1,2 milions d’euros) o Rokubun (550.000 euros)
Plataformes de fintech
Les plataformes de fintech són entitats que faciliten capital, préstecs o descomptes de factures a través d’internet:
- Les plataformes digitals de crowdequity, o finançament col·lectiu d’inversió, es dirigeixen majoritàriament a startups i emprenedors. La plataforma agrupa inversors o microinversors de tot tipus -ja siguin particulars, professionals o fins i tot familiars i clients de l’empresa- i els connecta amb empreses que busquen socis que entrin a la seva societat. Els imports en aquest cas poden oscil·lar entre els 100.000 i els 300.000 euros.
- Les plataformes de crowdlending, o finançament col·lectiu de préstecs, posen en contacte inversors amb pimes que ja tenen capacitat de generar ingressos però que necessiten un préstec. L’entitat analitza el risc de l’empresa i en fa públic el ràting a la pàgina web el seu projecte perquè els inversors facin les seves aportacions. Aquests préstecs poden arribar als 150.000 o 200.000 euros.
- L’invoice trading, o descompte de factures, es dirigeix a pimes que descompten factures per necessitats puntuals de tresoreria de l’empresa. Acostumem a ser d’imports que varien entre els 3.000 i 20.000 euros, principalment.
Com accedir al finançament
Les empreses interessades en accedir al finançament alternatiu poden fer-ho a través del Recomanador de Finançament Alternatiu, una eina online que recomana de manera interactiva, gratuïta i personalitzada les eines de finançament alternatiu que més s’adapten a cada empresa catalana. També poden dirigir-se al Servei d’Assessorament Financer d’ACCIÓ, un servei també gratuït i personalitzat que consisteix en l’elaboració d’un informe financer que radiografia la situació de l’empresa, l’anàlisi de les eines i mecanismes que més s’adapten al seu projecte i l’acompanyament a les trobades i reunions amb les possibles plataformes o entitats finançadores.
- On 30 novembre, 2020