“Catalunya té la gran oportunitat d’impulsar una Smart Region”
L’esdeveniment referent mundial de les ciutats intel·ligents, l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), se celebrarà del 18 al 20 de novembre de 2014 a Barcelona. idigital entrevista a la seva directora, Pilar Conesa
En els últims anys estem vivint un boom del fenomen smart cities. Estem davant d’un canvi profund?
És cert, i ens hauríem de preguntar què és el que està motivant aquest fort moviment. Actualment s’està vivint un increment de població i una concentració a les àrees urbanes a tot el món, amb una estimació que arribarà al 75% el 2050, segons previsions de la ONU. Els recursos naturals i econòmics son limitats, i això genera la imperiosa necessitat de fer canvis profunds a diferents nivells. En el cas de la ciutat parlem de com ens movem, com produïm i consumin l’energia a casa, com construïm els edificis, com compartim recursos, com participem en la gestió de la ciutat, etc.
Quin paper juguen les ciutats en aquest procés de canvi i innovació?
Les ciutats han innovat sempre al llarg de la història de la humanitat, però avui la tecnologia accelera aquest procés. El canvi que suposen les smart cities és un camí sense retorn perquè parteix d’una necessitat que ha de garantir la qualitat de vida de les generacions futures.
Així, les smart cities són el paraigua de les estratègies d’innovació que les ciutats impulsen per donar resposta als reptes del segle XXI: el canvi climàtic, la sostenibilitat mediambiental i econòmica, l’equitat social i la participació ciutadana.
Només per posar un exemple: l’ús de la bicicleta a Barcelona ha provocat canvis molt importants: per descomptat ha canviat els hàbits dels milers de persones que l’utilitzen a diari, però també els dels vianants i conductors, i ha transformat la fisonomia de la ciutat.
Qui ha d’impulsar les estratègies smart city?
En ser un ecosistema complex de comunitats les ciutats impliquen una visió àmplia i integrada dels diferents serveis (mobilitat, energia, aigua, desenvolupament urbà i econòmic, serveis socials, etc).
És per això que, tot i que els projectes siguin liderats pels ajuntaments, la base per desenvolupar una ciutat smart és la implicació dels diferents agents (empreses i emprenedors, universitats, centres de recerca, ciutadania i societat civil) per aprofitar el talent i desplegar la intel·ligència col·lectiva.
Ens pots dir exemples pràctics on un ciutadà pot ser conscient que viu en una smart city? Què pot fer per contribuir-hi?
Tal com diu l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, una smart city només es pot entendre com a servei a les persones.
L’aplicació de solucions és molt amplia, però alguns exemples són el transport públic integral, on podem saber quan segons trigarà el proper autobús i disposem d’una app per saber com anar d’un lloc a un altre de la ciutat; o l’enllumenat públic intel·ligent, que s’encén en funció de la necessitat llum i les persones que transiten,reduint energia i per tant cost econòmic.
Pel que fa al ciutadà, és el nucli central de la ciutat intel·ligent. No hi ha ciutat intel·ligents sense ciutadans implicats. Ha de contribuir no només opinant, sinó també sent un agent actiu informant d’incidències, actuant en espais públics o reduint el consum dels recursos naturals.
El concepte de Smart City ha donat lloc a un nou mercat, el de les tecnologies urbanes intel·ligents (smart city technology market). Què representa i quines possibilitats de negoci i de creació de llocs de treball suposarà?
Hi ha estudis, com el de Frost & Sullivan, que situen el mercat de les smart cities al voltant dels 1,5 bilions de dòlars al 2020. Més dades per dimensionar el fenomen: La Índia i la Xina, amb grans reptes de creixement dràstic i d’accés a serveis bàsics, han anunciat fortes inversions en smart cities, 1.200 milions i 8.000 milions de dòlars, respectivament. Més a prop, el Regne Unit ha anunciat una inversió de 150 milions de lliures.
Això comporta grans possibilitats pel teixit d’empreses catalanes, que tenen una gran experiència de gestió urbana i estan sent premiades a nivell internacional per les seves solucions innovadores.
Si es mira en clau de país, com afectarà l’augment d’smarts cities en un territori? Estarem parlant d’una Smart Region?
Les ciutats que estan evolucionant més ràpid cap a les smart cities són les grans ciutats que disposen d’infraestructura i recursos, i algunes ciutats mitjanes que tenen l’avantatge de ser més àgils a l’hora de prendre decisions.
Però en tots els casos, la ciutat no és un territori estanc, aïllat sinó que conviu i depèn de les ciutats veïnes per gestionar gran part dels seus serveis bàsics. Si a la comunicació de serveis hi afegim la necessitat de mancomunar serveis de diferents municipis per ser més eficients, la visió de territori és essencial per poder accelerar el procés d’evolució cap a les smart cities.
Catalunya té la gran oportunitat d’impulsar una Smart Region, amb una visió global de territori, que eviti reinventar la roda cada vegada. Així, es pot facilitar el camí a molts municipis per tal de reutilitzar solucions i prestar serveis mancomunats per permetin eficiències d’escala. Catalunya pot combinar el lideratge de Barcelona a nivell mundial, amb el teixit de municipis i ens municipals innovadors, i la complicitat del Govern de la Generalitat per desplegar la visió de Smart Region.
Actualment se celebren diversos esdeveniments nacionals i internacionals al voltant de les ciutats intel·ligents. Què és el que fa únic i diferent a l’Smart City Expo World Congress?
L’Smart City Expo World Congress (SCEWC) s’ha consolidat com a esdeveniment de referència mundial perquè té una visió integral dels diferents àmbits de la ciutat i alhora involucra experiències de tot el món (l’any passat van participar 300 ciutats de 80 països), el sector empresarial i públic, i el món acadèmic i els emprenedors. És el lloc on les ciutats es troben amb ciutats, i on les empreses poden desenvolupar les oportunitats de negoci.
La possibilitat de compartir visions i experiències tant diferents, sumat a l’atracció de Barcelona com a ciutat innovadora i capdavantera, fan del SCEWC un esdeveniment líder mundial. Així, gràcies a aquest èxit s’han celebrat edicions de l’Smart City Expo regionals a diferents llocs del món com Bogotà, Montreal i Kyoto.
Quines novetats podrem trobar en l’actual edició i quins reptes de futur us plantegeu?
Aquest any es celebra als mateixos espais del congrés la segona edició del CitiSense, impulsat pel Banc Mundial i el City Innovation Summit i organitzat per la l’Ajuntament de Barcelona arran de la seva nominació com ciutat europea innovadora.
A més, cada any es van incorporant noves activitats com el Call for Solutions, que busca solucions innovadores a reptes fixats, i l’ Smart cities Investment Forum, que complementen l’Open Innovation Market Place, el Call for Papers pel congrés, i el Call for Awards.
Amb l’Smart City Expo World Congress i el Mobile World Congress, Barcelona i Catalunya aposten per sectors emergents. Som territori d’innovació?
Es complementen i sumen, i fan de la ciutat un espai d’innovació, creativitat, avantguarda i referència mundial. L’èxit d’aquests esdeveniments també validen l’aposta de Fira Barcelona per sectors innovadors i de creixement, el mobile, com a sector madur i consolidat, i les smart cities i la innovació com a sectors emergents amb fort creixement i consolidat en molt poc temps.
El gran repte és l’impacte en la industria al país, amb l’atracció d’inversió de grans empreses, l’atracció de talent i l’impuls d’empreses innovadores i emprenedors.
Font: idigital
- On 30 octubre, 2014