Indústria 4.0 i reactivació econòmica
Conversa amb Pedro Gómez, president de l’ASEITEC i assessor tecnològic de CECOT
El president de l’ASEITEC i assessor de CECOT, Pedro Gómez, està convençut que la reactivació econòmica del país vindrà de la mà “de la Transformació Digital i, del que coneixem com Indústria 4.0”. La Indústria 4.0 o indústria intel·ligent defineix un canvi en la manera d’organitzar els mitjans de producció, basat en la integració de les tecnologies de la informació en els processos industrials. “Del que es tracta en definitiva, -tal i com explica Pedro Gómez- és d’optimitzar el funcionament de l’empresa mitjançant el desenvolupament tecnològic perquè aquest permetrà reduir costos i guanyar en eficiència i sostenibilitat”. La Transformació Digital va un pas més enllà perquè afecta la globlalitat dels processos de l’empresa i aquesta ha de prendre consciència de què els models de negoci estan canviant acceleradament i que han d’adaptar-se als nous reptes per continuar existint.
Al llarg del tot aquest any 2016 i també en els propers mesos, les principals organitzacions empresarials així com l’Administració han organitzat i participat en nombrosos actes, conferències i xerrades dedicades a la Transformació Digital i la Indústria 4.0. En concret, l’ASEITEC ha col·laborat i participat en els actes de l’Any de la Indústria 4.0 organitzats pel Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, amb la Federació d’empreses del Metall, amb la Comisió Industria 4.0 d’Ametic, Focus Group, amb la Funcació FP Barcelona… Aquesta tardor també se celebraran diverses jornades sobre el tema. La primera a Rubí, en el marc del Rubindústria que tindrà lloc el 20 d’octubre i en la que també participa activament l’ASEITEC.
Tal i com explica Pedro Gómez, aquesta proliferació d’actes al voltant d’aquests eixos són una oportunitat per a les empreses “per no perdre el fil del desenvolupament tecnològic i per això cal insistir i difondre-ho”, indica. “És important que tots plegats reflexionem i debati’m sobre els reptes que suposa la incorporació de les tecnologies de la informació a les rutines de les empreses. El canvi és més global del que sovint pensem”. Gómez explica que tenim la visió que seran màquines les que operin amb maquines i posin els productes en el mercat, però creu que aquesta és una visió simplista. “La veritable revolució industrial és la que està desenvolupant-se des de la transformació digital i aquesta representarà un canvi sense retorn en el paradigma productiu”.
Tots aquests canvis, segons molts analistes, indiquen que estem assistint a la Quarta Revolució industrial. Per el president de l’ASEITEC està clar que “els conceptes de Transformació Digital i d’Indústria 4.0 es presenten com la Quarta Revolució Industrial. La primera revolució va permetre l’augment de la producció gràcies a l’adopció de l’energia de vapor. La segona, va implicar l’ús de l’energia elèctrica. I la tercera, anomenada revolució digital, va estar marcada per l’ús de l’electrònica i les tecnologies de la informació”.
En aquests moment estem assistint a la introducció massiva dels sistemes ciberfísics en els processos productius, a la interconnexió entre indústries, les interfícies obertes, la sensorització, la visió intel·ligent i la realitat augmentada, entre altres. En definitiva, vivim un moment en què la proliferació d’ordinadors diminuts amb sistemes encastats i amb enormes capacitats per al processament de la informació permeten grans quantitats de dades d’informació que convenientment tractades ens obren un horitzó de coneixement com mai havíem tingut. Informació que compartim amb les màquines i que alhora permeten que tots aquells processos que fins ara havíem realitzat amb un component baix de tecnologia esdevinguin digitals. La gestió dels recursos humans, les estratègies de mercat, les relacions amb els clients, fins i tot la pròpia organització empresarial seran subjectes d’una profunda transformació digital. I tal i com assenyala Pedro Gómez, “aquest és el repte empresarial i industrial més important del segle XXI”.
De quina manera afronten les empreses de l’ASEITEC aquest nou repte? Gómez creu que les expectatives dels propers anys parlen d’un mercat amb xifres econòmiques molt importants al voltant de la industria 4.0 i Internet de les coses. El repte en aquests primers moments és divulgar l’impacte que significa per les nostres industries, en la seva competitivitat i estratègia de futur. L’allau de tecnologia determina un canvi disruptiu, que afecta a la forma de produir bens i serveis, per proveir una demanda cada vegada mes sofisticada.
Gómez indica que si fins ara la tecnologia ens ha aportar millores productives amb més automatització per una producció massiva, en aquest moment estem en condicions de dir que ens “aportarà un tot connectat i intel·ligent amb una automatització intel·ligent i individualitzada que ens obligarà a replantejar els models de negoci de productes i serveis”.
A Catalunya empreses, professionals, administració, universitats i centres de transferència del Sector estan ben posicionats per afrontar el repte de facilitar tecnologia i solucions. Esdeveniments com Mobile World Congress, In(3D)ustry, sobre impressió 3D, Big Data Congress, IOT solutions World Congress, Future Indstry congress, la IOT Catalan o l’Anella Indsutrial 4.0 son una bona mostra.
Fa una dècada i mitja no existia Facebook i els primers ERP i els primers CRM són de finals del segle XX. La majoria de les aplicacions tecnològiques que avui coneixem i sense les quals ja no sabríem que fer tenen poc mes de deu anys. Les revolucions tecnològiques requereixen uns certs períodes de temps per consolidar-se. No podem pensar que un dia ens despertarem i les màquines hauran agafat el control dels processos productius. Els canvis que ara estem veient i els que intuïm que es produiran es desenvoluparan en les properes dècades amb una tendència molt clara: l’increment constant i en ocasions exponencial del valor tecnològic.
Per el president de l’ASEITEC, en aquest procés, les empreses de l’ASEITEC, igual que la resta de les empreses TIC, “respondran als reptes tecnològics que els plantegi el mercat amb la mateixa professionalitat i valor competitiu que ho han fet en el breu període de temps que ha passat entre la tercera i la quarta revolució industrial. Les empreses TIC s’especialitzaran i oferiran productes i serveis que respondran a les exigències i expectatives d’un sistema productiu i un mercat caracteritzat per la digitalització. No oblidem que per a que dues màquines es parlin entre elles cal que hi hagi un software”.
- On 8 setembre, 2016