Enfoca’T – T’agradaria treballar en una empresa tecnològica?
Fundació Esplai i la Generalitat de Catalunya, en el marc dels programes d’ocupació juvenil finançats pel Fons Social Europeu (Programes de Garantia Juvenil) posen en marxa un pla dirigit a l’ocupabilitat de joves en el sector de les empreses tecnològiques. La iniciativa parteix de l’experiència acumulada en el projecte Fit4Jobs desenvolupat durant els mesos de juny i juliol passats, i que ha aconseguit inserir en el mercat laboral a 18 dels 29 joves participants.
Fins el desembre de 2016 es posaran en marxa cinc processos en les quatre capitals de província catalanes: Dos a Barcelona, un a Tarragona, un a Lleida i un a Girona. En total, participaran en l’itinerari formatiu, de capacitació i mentoria 100 joves d’entre 16 i 30 anys, en situació d’atur. La previsió és que 41 d’ells aconsegueixin treball al finalitzar el projecte.
El principal objectiu d’Enfoca-T és promoure la trobada entre empreses tecnològiques i joves que busquen feina en l’àmbit de la programació. Per a això, se’ls formarà en programació en diferents llenguatges, en bases de dades i disseny de programari en entorns corporatius. A més d’acompanyar-los en l’adquisició de les habilitats socials necessàries per incorporar-se a un entorn laboral canviant, entre elles, les tècniques de gestió del temps, de la marca personal en xarxes socials i el treball en equip. La capacitació inclou també seminaris amb professionals d’empreses tecnològiques i propiciarà la creació d’una xarxa de contactes en el sector.
El pla compta amb uns elements que són clau per a l’èxit. En primer lloc, l’estratègia de captació i incorporació dels i les joves participants que han de complir uns requisits administratius (els que preveu el programa de “Garantia Juvenil”) però, sobretot, han de ser seleccionats per prescriptors reconeguts pels i les joves que garantiran que les persones participants valorin i aprofitin al màxim la participació en aquest programa.
En segon lloc, la complicitat i compromís de les empreses participants. L’itinerari formatiu dels i les joves s’adapta a la necessitat que tenen les empreses de trobar uns perfils professionals específics i que no troben fàcilment en el mercat laboral.
I, finalment, la metodologia emprada, basada en el concepte de learning by doing (aprendre fent) que disposa al grup de joves com un equip de treball que ha de posar en joc les seves capacitats de lideratge, innovació i creativitat, promovent d’aquesta manera el talent emergent individual i grupal.
El projecte parteix d’una necessitat real existent en el mercat laboral. A partir dels estudis de la Comissió Europea, dins de l’Horitzó 2020, es preveu que uns 900.000 llocs de treball en el sector de les TIC no es podran cobrir perquè no hi ha prou perfils professionals adequats. Són perfils que actualment no prepara el sistema educatiu.
Aquesta afirmació contrasta amb el 47% de joves menors de 24 anys aturats al nostre país. A Catalunya, uns 190.000 joves no estudien, no treballen o tenen alguna ocupació precària.
En aquesta situació, el pla Enfoca-T crea un itinerari innovador, que neix de la col·laboració entre empreses, administracions públiques i organitzacions socials i ofereix els i les joves una oportunitat de créixer professionalment i inserir-se al mercat laboral.
- On 20 abril, 2016