En marxa el projecte Alba II per construir un nou sincrotró
El sincrotró Alba, que ofereix imatges en resolució nanomètrica d’objectes diminuts, cosa que serveix per desenvolupar fàrmacs, xips i energies verdes, entre altres aplicacions, es renovarà completament per oferir imatges encara més detallades i amb més rapidesa.
El projecte Alba II preveu una ampliació de les instal·lacions del sincrotró a Cerdanyola del Vallès, que guanyaran 40.000 metres quadrats i duplicaran la seva superfície actual. Al nou espai, a més d’instal·lacions tècniques del sincrotró, s’hi ubicarà el futur Parc de Ciència, Tecnologia i Innovació Alba (ASTIC, per les seves inicials en anglès), on es podran instal·lar empreses i centres d’investigació.
El projecte té el suport del Govern espanyol i de la Generalitat, que financen el sincrotró a un 50%. Requerirà una inversió estimada en 120 milions d’euros al llarg dels pròxims vuit anys perquè Alba II pugui entrar en servei el 2031. En aquest període, està previst que el personal d’ Alba augmenti de les aproximadament 200 persones actuals a unes 300.
La Generalitat aporta els 40.000 metres quadrats de nous terrenys on s’ampliarà el sincrotró, adjacents a la instal·lació actual. Aquí està previst de construir-hi els detectors de tres noves línies de llum sincrotró, cadascun dissenyat per a una finalitat concreta. A més, caldrà renovar els equips dels detectors actuals –que es mantindran– per adaptar-los als feixos de fotons més brillants d’Alba II.
D’aquests 40.000 metres quadrats, una quarta part es destinarà a equipaments del mateix sincrotró. La resta l’ocuparà el nou parc científic ASTIC, que disposarà d’una àrea dedicada a ciències de la vida, una altra de dedicada a investigació de materials avançats i una tercera de dedicada a empreses.
Els centres d’investigació que col·laboren de manera habitual amb el sincrotró i als quals s’oferirà la possibilitat de tenir equips al parc científic inclouen –entre d’altres– l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), l’Institut de Ciència de Materials (ICMAB) i l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB).
- On 15 desembre, 2022