L’Aseitec ofereix una àmplia gamma de serveis que ajuden a altres empreses en la seva transformació digital. T’oferim la relació d’empreses especialitzades en Indústria 4.0 / 5.0
La més àmplia oferta d’empreses TIC a Catalunya
Tens algun dubte? Consulta amb els nostres assessors TIC
T’agradaria ser part de la nostra oferta?
Convidem a les empreses TIC catalanes a formar part de l’Aseitec.
Coneix els principals conceptes de la Indústria 4.0 / 5.0
Què és la Indústria 4.0?
La Indústria 4.0 (també coneguda com a 4a revolució industrial o indústria intel·ligent) és una fase més de la revolució industrial focalitzada, principalment, en la interconnectivitat, l’automatització, l’aprenentatge automàtic i les dades en temps real.
Consisteix, en definitiva, en una nova manera d’organitzar els mitjans de producció a partir d’una contínua automatització de les pràctiques i els processos industrials a través de la tecnologia intel·ligent moderna. L’objectiu és millorar la comunicació, l’autocontrol i la producció de màquines intel·ligents per tal que puguin analitzar i diagnosticar problemes sense necessitat d’intervenció humana.
Tecnologies de la indústria 4.0?
Aquesta revolució està marcada per l’aparició de noves tecnologies com la robòtica, l’analítica, la intel·ligència artificial, les tecnologies cognitives, la nanotecnologia i la Internet de les coses (en anglès Internet of Things, i abreviat IoT), entre altres. Les organitzacions han d’identificar les tecnologies que millor puguin satisfer les seves necessitats per a invertir en elles.
Si les empreses no comprenen els canvis i oportunitats de la Indústria 4.0, corren el risc de perdre quota de mercat.
Què entenem per Indústria 5.0?
És una evolució de la Indústria 4.0 centrada en l’ésser humà, la sostenibilitat i la resiliència. La Indústria 5.0 posa l’èmfasi en la col·laboració entre màquines i humans per a millorar la productivitat.
Les empreses d'ASEITEC especialitzades en Indústria 4.0 i 5.0 poden oferir-vos una total garantia en la seva oferta de productes i serveis
A què ens referim quan parlem d’anàlisi de dades o Big Data?
El més bàsic i important de l’anàlisi de dades o Big Data és la seva capacitat per donar resposta a moltes preguntes que ni tan sols ens havíem formulat. A partir d’aquí, les dades ens proporcionen un punt de referència que ens permetrà identificar problemes de manera molt més entenedora.
L’anàlisi del Big Data ajuda les empreses i organitzacions a identificar noves oportunitats a partir d’una lectura acurada de les dades.
Què és el Blockchain i per a què serveix?
Es tracta d’una estructura matemàtica per emmagatzemar dades per permet la distribució d’informació però no que és copiï. Originalment ideat per a la moneda digital, Bitcoin, se li han trobat molts altres usos potencials.
Aquesta tecnologia permet crear una cadena de blocs en el que tots els participants d’aquesta xarxa s’encarreguen de protegir la seguretat i la privacitat de qualsevol mena de transacció, ja sigui econòmica o d’un altre tipus. Descentralitza qualsevol procés perquè siguin tots els participants els encarregats de verificar-lo, eliminant la figura del mediador.
Fabricació additiva o Impressió 3D?
Fa referència al conjunt de tecnologies que permeten la fabricació d’objectes de manera seqüencial, capa a capa. La Impressió 3D és una de les varietats de la manufactura additiva.
Com afecta la Intel·ligència Artificial a la Indústria 4.0?
La Intel·ligència artificial (IA) és una part de la informàtica dedicada al desenvolupament d’algoritmes que permet a una màquina prendre decisions intel·ligents. La influència de la IA repercutirà principalment en tres àmbits de la indústria:
- Augment de la productivitat gràcies a l’automatització de processos
- Estalvi de temps i costos de producció
- Major disponibilitat de productes i de serveis millorats
Tecnologies de virtualització, en què consisteixen?
En informàtica, la virtualització permet que una màquina física executi diverses màquines virtuals per compartir els recursos lliures de CPU, disc i connexió de xarxa. Hi ha tres tipus de virtualització de maquinari: completa, paravirtualització i virtualització parcial.
La virtualització pot ajudar a tenir un estalvi tant d’energia com d’espai, tenir una major eficiència i agilitat dins la companyia, increment de la productivitat, estalvi de temps i diners, ja que no requerim tant de hardware. S’acostuma a utilitzar per dur a terme processos lleugers i per a agregació de serveis.
Realitat augmentada / Realitat virtual
Es tracta de dos conceptes amb finalitats diferents. La realitat virtual és una realitat artificial que es percep com a real i el seu objectiu és substituir la realitat que ens envolta a través de dispositius que ens facin creure que estem en un altre lloc.
La realitat augmentada, modifica i perfecciona la realitat afegint-hi elements a través dels nostres sentit, però respectant la realitat que ens envolta en aquell moment.
La realitat virtual està molt vinculada a l’entreteniment mentre que la realitat augmentada té un ventall d’usos molt més ampli. Per exemple, algunes empreses han començat a utilitzar aplicacions de venda que utilitzen la realitat augmentada per mostrar els seus productes tal i com quedarien exactament en el lloc on el client els voldria col·locar
Què és la Internet de les Coses (IOT)?
Internet de les coses, facilita la interconnexió digital d’objectes d’ús quotidià amb Internet. Mitjançant sensors, programari i altres tecnologies, permet intercanviar dades amb altres dispositius a través d’Internet. El seu ús és aplicable a qualsevol àrea ja siguin de consum, comercials, industrials o d’infraestructures. Podem interconnectar-ho tot, des del transport públic o els electrodomèstics de la llar.
Aplicacions d’IOT
Exemples d’aplicació:
IoT i les empreses de màrqueting: La Internet de les coses permet recopilar, analitzar i processar una gran quantitat de dades de comportament de les persones. Aquestes dades faciliten als mitjans de comunicació i empreses de publicitat atendre les necessitats del client en el moment més adequats i a través del dispositiu més adequat.
IoT al comerç: En aquest sector, una forma d’aplicar l’IoT és a través d’uns dispositius sense fils que utilitzen la tecnologia bluetooth que emeten un senyal de ràdio de poc abast i que permeten posicionar una persona de manera molt precisa. Un establiment pot detectar que un usuari (que prèviament s’ha descarregat l’aplicació corresponent) és a prop i aprofitar per enviar-li una oferta ajustada a la seva personalitat.
IoT a la Indústria: En aquest cas la IoT és una característica de la revolució industrial que coneixen com Indústria 4.0. La combinació de diversos dispositius de control de tecnologia permet regular i conduir sistemes industrials. Permet, per exemple, actualitzacions automàtiques de registres de col·locació d’actius dins del magatzem.
IoT a l’agricultura: Podem utilitzar Internet de les coses en moltes aplicacions. Per exemple, els agricultors poden controlar la temperatura i la humitat del sòl des de lluny, i, fins i tot, aplicar dades capturades per IoT als programes de fertilització de les terres.