Les empreses que fan un ús intel·ligent de les dades incrementen un 8% la seva productivitat
Organitzat pel Centre d’Excel·lència en Big Data de Barcelona en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, Eurecat i Oracle, el Big Data Congress, celebrat els dies 3 i 4 de novembre a l’Auditori Imagina de Barcelona, ha reunit a experts nacionals i internacionals per abordar les darreres innovacions i solucions que aporten les tecnologies Big Data i Data Analytics al sector públic i empresarial.
La primera jornada va posar de manifest els 4 grans reptes que suposa el Big Data: l’aspecte normatiu per vetllar pels drets i deures dels ciutadans, el canvi cultural en la manera en què es prenen les decisions, la formació i reconversió dels perfils professionals per abordar la creixent demanda de l’analítica de dades i la determinació del valor de les dades d’una empresa.
Segons les previsions mostrades al congrés, a Europa hi ha un mercat Big Data valorat en 50.000 milions d’euros i en més de 6 milions de treballadors. Al món, el Big Data generarà 900.000 llocs de treball en sis anys. Les empreses que fan un ús intel·ligent de les dades incrementen un 8% la seva productivitat.
Com van coincidir els ponents de la primera jornada del congrés, l’objectiu del Big Data ha de ser que els directius tinguin totes les dades per prendre les millors decisions. Aquest aspecte es presenta com un repte cultural, donat que el Big Data obligarà a “aprendre a com prendre decisions”. Un fet que va relacionat amb com es presenten les dades perquè siguin útils per als seus usuaris.
La primera jornada va comptar amb la participació del vicepresident CRM a King Entertainment, Mikael Journo, qui mostrà a través de casos d’èxit reals com les empreses estan extraient valor a les dades dels clients i anuncià la compra de King Entertainment (creador de l’exitós joc online Candy Crush) per la nord-americana Activision per 5.900 milions de dòlars.
La segona jornada del congrés el vicepresident d’Investigació a Yahoo Labs, Ricardo Baeza-Yates, i l’investigador Tilmann Rabl van ser els keynote speakers d’una sessió orientada a les tecnologies Big Data. Seguidament, tingué lloc la sessió “Analytic models to improve business efficiency and reduce user churn”, on es van presentar tendències i tecnologies emergents en models analítics. En aquesta sessió es van mostrarar diferents models d’analítica predictiva i la tecnologia associada que s’han desenvolupat per millorar la eficiència en empreses i reduir la rotació de clients.
La segona jornada del congrés va dedicar especial atenció a les futures professions vinculades al Big Data i a la identificació i reconversió del talent per fer front a la previsible demanda de professionals. També es lliuraren els premis Big Data Talent Awards, que reconeixen els projectes de doctorat i de mestratge relacionats amb data analytics més innovadors i amb major impacte socioeconòmic.
- On 5 novembre, 2015