Els Premis DonaTIC 2022 reconeixen 11 dones i 2 entitats com a referents de l’apoderament femení en l’àmbit tecnològic
Fins a 11 dones procedents dels àmbits empresarial, professional i acadèmic, una iniciativa empresarial i una iniciativa social han estat destacades pels Premis DonaTIC 2022 d’entre un total de 80 candidatures que hi optaven. Aquests guardons, impulsats per Polítiques Digitals per reconèixer i donar visibilitat al paper fonamental de les dones en les TIC, s’inscriuen dins el Pla DonaTIC, que té com a objectiu prioritari incrementar la presència femenina en aquest àmbit.
L’acte de lliurament dels Premis DonaTIC 2022 s’ha celebrat, el dilluns 10 d’octubre, a la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), en el marc de la commemoració del Dia d’Ada Lovelace, en què s’homenatja la primera programadora de la història.
Palmarès dels Premis DonaTIC 2022
Les guardonades amb els Premis DonaTIC 2022 han estat:
Emprenedora: Mireia Cigarran Mensa. Enginyera superior química i enginyera superior industrial. Emprenedora creadora de VR Pharma, la primera farmàcia digital de píndoles de realitat virtual, que té per objectiu millorar l’experiència de la persona malalta durant la seva estada en centres mèdics per reduir-ne l’impacte en el seu estat emocional i mental.
Empresària: Selva Orejón Lozano. Llicenciada en Ciències de la Comunicació, publicitat i relacions públiques i diplomada en Business Organization and Environment i en Ciberseguretat en Intel·ligència. Creadora de la companyia onBRANDING, dedicada a la protecció de la identitat digital d’empreses i persones a Internet, i pionera al país en la conscienciació sobre la importància de protegir les nostres identitats digitals.
Professional: Carolina Pinart Gilberga. Enginyera i Doctora en Telecomunicació. Ha desenvolupat tota la seva carrera professional en l’àmbit del negoci i el lideratge i actualment és responsable global de tecnologies de la informació (TI) per a la fundació de Recerca i Desenvolupament de Nestlé, que utilitza tecnologies digitals avançades per crear productes més saludables i sostenibles. A més, participa com a mentora i coach de dones en posicions de lideratge i és inversora en startups tecnològiques liderades per dones.
Acadèmica/Investigadora: Gemma Piella Fenoy. Enginyera i Doctora en Telecomunicació i catedràtica al Departament de TI de la UPF. Cofundadora del grup de recerca en tecnologies i models computacionals aplicats a la biomedicina SIMBIOsys, i de la unitat de recerca BCN MedTech, de la qual n’és la responsable global. A més, participa en projectes i activitats de divulgació per promoure la ciència en els infants i les dones en enginyeria.
Divulgadora: Maria del Mar Porras Martínez. Llicenciada en Psicologia, fa 30 anys es va convertir, sense saber-ho, en una dona STEAM en començar la seva carrera en una multinacional del sector TIC/STEAM. Des d’aleshores promou la participació de les dones en el sector i les vocacions femenines cap als estudis superiors TIC i STEAM, com a mentora en el programa M2m de la UPC, o fent de conferenciant, coach i mentora del talent femení a les empreses del mateix sector.
Revelació: Anna Muñoz Farré. Graduada en Enginyeria Industrial amb especialització en Enginyeria Biomèdica, a meitat de la carrera d’enginyeria industrial va adonar-se que volia dedicar-se a projectes amb impacte social i va descobrir la seva passió per la medicina. Actualment treballa com a científica d’intel·ligència artificial a BenevolentAI, que utilitza l’IA per descobrir nous tractaments i medicaments, i participa en programes per parlar de l’encara present discriminació de les dones dins de l’empresa.
Estudiant TIC:
Estudiant Universitària: Belén Alastruey Lasheras. Graduada en Matemàtiques i estudiant del Màster en Tecnologies Avançades de la Telecomunicació, especialitat Deep Learning per Processament de Multimèdia. Ha treballat com a professora a cursos de disseminació d’intel·ligència artificial com ara Top Secret Rosies i CiutadanIA i en la recerca de la traducció automàtica de veu amb tècniques d’aprenentatge profund.
Estudiant FP: Sahar Fátima Syed Shahzadi. Estudiant del cicle formatiu de Grau Superior de Desenvolupament d’Aplicacions Multiplataforma. Va quedar en primera posició, juntament amb un company, al concurs Wapps -millors webs d’estudiants en català-, en la categoria de millor aplicació mòbil. L’aplicació que van crear consisteix en un catàleg on la persona usuària pot buscar sèries, pel·lícules, llibres, música i videojocs en català.
Iniciatives referents:
Iniciativa Referent Empresarial: Oracle Iberica SRL, per la iniciativa ‘Oracle4Teachers’. ‘Oracle4Teachers’ és una iniciativa per fomentar la competència digital del professorat i de l’alumnat amb l’objectiu de desenvolupar i implementar a les aules un seguit d’activitats i projectes de programació i robòtica per motivar l’alumnat de primària i secundària cap a les vocacions STEM a través dels principals prescriptors: el professorat, les mares i els pares. Aquesta iniciativa pretén educar en STEM de forma inclusiva, sense prejudicis previs.
Iniciativa Referent d’Entitat, Centre Formatiu o Institució: Club Dones Politècniques UPC Alumni, per la iniciativa ‘M2m’. El programa ‘M2m’, adreçat a dones joves acabades de titular i a estudiants d’últims crèdits, es focalitza en el treball de la parella formada per una mentora -una dona amb àmplia experiència professional en el món TIC/STEAM que aporta la seva expertesa i es converteix en referent i font d’inspiració- i la seva mentorada, una dona estudiant de grau, màster o doctorat o acabada de titular a la UPC.
Premis i mencions especials
La vuitena edició dels Premis DonaTIC ha incorporat com a novetat la possibilitat de les candidatures d’optar a mencions i premis especials gràcies a la col·laboració d’una sèrie d’entitats i empreses vinculades a l’àmbit TIC des de diferents vessants (empresarial, acadèmica, institucional…) com l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, l’Estratègia NewSpace de Catalunya, Hewlett Packard (HP), Netmentora Catalunya i Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
En aquest sentit, a la gala s’han atorgat, d’una banda, dues mencions especials lligades als dos plans sectorials del Pla DonaTIC:
Menció especial en Ciberseguretat, a Jennifer González Leyva, graduada en criminologia i màster en l’especialitat de Ciberdelinqüència i integradora social. Va fer el treball final de màster basat en un projecte de prevenció per reduir les cibervictimitzacions en menors que han sofert ciberbullying i online grooming, a través d’una aplicació mòbil perquè les famílies siguin conscients de l’empremta digital dels infants. Actualment treballa com a analista de ciberintel·ligència a Telefonica Tech i escriu articles sobre prevenció i conscienciació.
Menció especial Aeroespacial, a Gisela Detrell Domingo, enginyera aeroespacial especialitzada en enginyeria de l’espai i doctora en Enginyeria Aeronàutica. La seva exitosa trajectòria professional així com la seva tasca de divulgació en exploració espacial, especialment enfocada a despertar vocacions en nenes i noies, ajuden a donar visibilitat al paper de la dona en un entorn molt masculinitzat. El seu camí és exemple per a futures recercaires i professionals en l’àmbit de l’espai, i ho promou, per exemple, participant a WIA Europe Barcelona.
Així mateix, s’ha atorgat per primera vegada el Premi Honorífic DonaTIC, a Pilar Conesa Santamaria, per la seva trajectòria professional. Enginyera informàtica, ha promogut diferents iniciatives com l’impuls i la consolidació de l’Smart City Expo World Congress, la transformació digital a l’administració pública i l’ús de la tecnologia en els Jocs Paralímpics del 92, a més de fundar l’empresa de consultoria Anteverti, referent en temes d’innovació urbana, i col·laborar en diverses associacions que promouen la presència de les dones en el món tecnològic.
D’altra banda, tres startups que havien presentat candidatura als Premis DonaTIC 2022, Ephion Health, Founderz i Indetify app, han estat les seleccionades per la xarxa Netmentora, que els ofereix un acompanyament empresarial de fins a 2 anys perquè puguin seguir impulsant els seus projectes.
A més, la guanyadora de la categoria Divulgadora podrà participar en projectes i actes relacionats amb la promoció de les vocacions STEM amb la UOC, i les guanyadores de la categoria Estudiant TIC podran entrevistar-se amb HP per explorar la possibilitat de treballar a l’empresa com a Interns o Graduates.
Guardons referents
Els Premis DonaTIC s’han consolidat com a referent a l’hora de reconèixer i divulgar la feina de les estudiants i professionals catalanes en l’àmbit tecnològic. Aquests guardons tenen el doble objectiu de reconèixer i divulgar el paper i el talent de les dones i d’oferir referents a nenes i noies per animar-les a dedicar-se a les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) i a assumir posicions de lideratge en el sector. Des de l’any 2015, en què es va celebrar la primera edició d’aquest guardons, els Premis DonaTIC han rebut un total de 621 candidatures i han reconegut, amb premis i/o mencions especials, el paper de 79 dones i/o entitats de l’àmbit tecnològic i digital.
- On 11 octubre, 2022