El sector TIC català capta 170 milions d’euros en el 7è Programa Marc
El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació de Catalunya ha captat més de 170 milions d’euros durant el període 2007-2013 en el marc del 7è Programa Marc (7PM) de la Comissió Europea (CE), el principal programa de finançament europeu de recerca i innovació. Aquesta xifra representa el 20% del total de més de 860 milions d’euros que Catalunya ha rebut, esdevenint el sector amb més participació en el programa.
Aquestes dades s’han donat a conèixer aquesta setmana en la Jornada Connect-EU organitzada per la Generalitat de Catalunya per promoure la participació catalana en el nou programa europeu de finançament per a la recerca i innovació, l’Horitzó 2020.
Dins del sector TIC català, el subsector que ha rebut més fons del programa europeu ha estat el de les universitats, amb 60 milions d’euros, seguit pel d’empreses, amb gairebé 30 milions d’euros, i les pimes, amb una mica més de 20 milions d’euros.
A més del sector TIC, els àmbits amb més participació catalana han estat el de la salut, el de mediambient i els de nanotecnologies i nanociències.
Catalunya, al capdavant d’Europa
Els més de 860 milions d’euros que Catalunya ha captat suposen el 2,4% de tot el finançament rebut pels països europeus, i ens situen al capdavant en la captació de recursos per càpita, només superats per Holanda.
El balanç també mostra com Catalunya ha multiplicat per 25 els fons captats respecte el 3r Programa Marc, corresponent al període 1990-1994. Així com que més d’un terç de les 25 primeres entitats de l’Estat en captació de fons es troben a Catalunya. En aquest sentit, és especialment significatiu el lideratge del nostre país en els ajuts a l’excel·lència investigadora, que atorga el Consell Europeu de Recerca (ERC), on ocupem la segona posició de la Unió Europea després d’avançar Suècia aquest mateix any.
De cara al proper programa de finançament europeu de recerca i innovació, l’Horitzó 2020, el repte és superar aquests resultats. Com a novetat, destaca un augment en la dotació econòmica específica per a pimes, amb un pressupost mínim de 8.650 milions d’euros. Un sector estratègic que la Generalitat vol incorporar al sistema d’innovació català, per tal d’aconseguir un nou model de creixement econòmic basat en el valor afegit i la qualitat.
La Jornada Connect-EU també ha servit per presentat l’estratègia desenvolupada per la Generalitat en recerca i innovació per l’especialització intel·ligent de Catalunya per al període 2014-2020.
Horitzó 2020 és el programa en matèria de recerca i innovació més important de tota la història de la Unió Europea, ja que compta amb un pressupost de 80.000 milions d’euros.
- On 31 gener, 2014