El Parlament Europeu rebutja la nova llei comunitària sobre el copyright
El ple del Parlament Europeu ha rebutjat aquest dijous la nova proposta legislativa de la Comissió Europea per reformar les normes pel que fa als drets d’autor amb 318 vots en contra enfront de 278 suports i 31 abstencions.
Amb aquest resultat, es bloqueja l’inici de les negociacions per part del Consell de la UE i es deriva la llei sobre el copyright a un nou procés de modificació en la qual caldrà debatre un nou text, que es tornarà a votar del 10 al 13 de setembre.
La nova legislació comptava en els articles 11 i 13 els seus arguments més polèmics. Aquests obrien la porta a un complet canvi de l’actual ús que es fa d’internet i les xarxes socials, cosa que ha aixecat un gran moviment en línia en contra de la reforma.
Per una banda, el text establia límits a l’hora d’enllaçar a les publicacions, i d’altra instava a plataformes com Google, Facebook o Youtube a supervisar els continguts que els usuaris comparteixen en elles, de manera que s’obria la porta a que fossin les empreses les encarregades d’automatitzar la moderació de missatges
El polèmic article 13 concretava que les plataformes digitals que facilitessin accés públic a “grans quantitats d’obres” podien adoptar “mesures pertinents” per assegurar el “correcte funcionament” dels acords aconseguits amb els titulars de drets d’autor o fins i tot per “impedir que estiguessin disponibles en els seus serveis”.
Un altre aspecte polèmic ha estat l’article 11, reconeixia el dret legal renunciable dels mitjans de comunicació a reclamar a les plataformes digitals durant un període de 20 anys compensacions per compartir fragments dels seus continguts informatius.
Tot i que les enciclopèdies en línia no comercials com Wikipedia i les plataformes de programari lliure com GitHub quedarien exemptes d’aquestes obligacions, s’han posicionat fortament en contra de la proposició de legislació tancant, durant unes hores les seves pàgines com a forma de protesta.
- On 5 juliol, 2018